• Home
  • V1
  • Leads
  • Claudia Sträter staakt buitenlandse activiteiten

Claudia Sträter staakt buitenlandse activiteiten

22 mei 2009

Leads

Modeketen Claudia Sträter zet per direct haar activiteiten in het buitenland stop. De winkels in België en Duitsland zijn verkocht. Als gevolg van deze stap zijn op het hoofdkantoor van Claudia Sträter in Amsterdam "enkele tientallen" mensen ontslagen. Dat is aan FashionUnited bevestigd.

Het zou om ongeveer veertig arbeidsplaatsen gaan (éénderde van het totale personeelsbestand), maar over het exacte aantal wil het bedrijf niets zeggen.

De buitenlandse filialen van Claudia Sträter zijn overgenomen door de Nesia Holding, eigenaar van de formules ZaZa en SoBe. Het gaat in totaal om acht winkels in België en twee in Duitsland. Voor de shop-in-shops die onlangs in het buitenland geopend zijn, wordt momenteel naar alternatieven gezocht.
Directe aanleiding voor de maatregelen zijn de tegenvallende resultaten van de winkels in het buitenland en de economische crisis. De winkel in Esch in Luxemburg blijft overigens bestaan. Die loopt volgens een woordvoerder van het bedrijf wel goed.

Het Nederlandse Claudia Sträter werd in maart van dit jaar door retailconcern Maxeda verkocht aan 2Deal Ventures, een Amsterdamse investeringsmaatschappij gericht op kleine en middelgrote ondernemingen en onder meer eigenaar van Jamin. Marco Dekker, partner bij 2Deal Ventures, noemde Claudia Sträter toen "een sterk merk, met sterke medewerkers en sterke plannen voor de toekomst" en een bedrijf waar hij "alle vertrouwen" in had.

Claudia Sträter dat in 1970 werd opgericht, is al geruime tijd in het buitenland actief. In 2003 werd het eerste filiaal in Duitsland geopend, maar het bedrijf had toen al winkels in België en Luxemburg. In 2007 sloot het bedrijf een overeenkomst met het Belgische Inno waar ongeveer zeven shop-in-shops geopend werden. Vorig jaar kreeg de buitenlandse expansie een extra impuls met de opening van circa twintig shop-in-shops bij filialen van House of Fraser in Groot Brittannië en Ierland.

Een woordvoerder van de directie van Claudia Sträter zegt dat het bedrijf zich voorlopig volledig op de Nederlandse markt zal concentreren. "Hier gaat het wel erg goed. De huidige zomercollectie verkoopt uistekend." Claudia Sträter heeft in Nederland 21 eigen winkels, shop-in-shops bij warenhuis de Bijenkorf en Hout-Brox en een omvangrijke groothandel.