Clean Clothes Campaign: Nog steeds gezandstraalde jeans
bezig met laden...
Hoewel
De Clean Clothes Campaign, de organisatie die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de textielindustrie onderzocht de fabrieken: Zhongshan Yida Apparel, Conshing Clothing Group, Dongguan Tianxiang Garment, Dongguan Golden City Washing Sandbast & Brush Factory, Dongguan Gloss Mind Apparel en Weiqiang Washing Plant.
Modebedrijven als Levi's, H&M, Gap en Bestseller doen zaken met deze fabrieken. H&M laat in een reactie weten dat Yida een onderaannemer is, en dat het modebedrijf geen directe zakenrelatie heeft met de fabriek. Levi's zegt dat het bedrijf zandstralen niet toestaat en ook geen orders plaatst voor gezandstraalde spijkerbroeken. Het merk heeft leveranciers laten weten dat ze alle blasting tools van de locaties waar kleding van Levi Strauss wordt geproduceerd, moeten verwijderen.
Clean Clothes Campaign wil verbod op zandstralen
Zandstralen is goedkoop en snel. Sinds de jaren negentig is de techniek populair onder modemerken en –leveranciers. Maar de methode om jeans een gedragen en verwassen uiterlijk te geven is ook gevaarlijk. Het personeel kan schade oplopen als gevolg van blootstelling aan kristallijn silicium, een verbinding in het zand. Zo’n tien jaar geleden ontdekten dokters in Turkije dat de ziekte silicose – een ongeneeslijke longziekte - vaak voor komt in de textiel industrie. Van zandstralen kunnen werknemers ook longkanker krijgen. Als reactie op de toename van het aantal sterfgevallen bij jonge medewerkers in de denimindustrie, maakte de Turkse overheid in 2009 een wet om zandstralen te verbieden.
De Clean Clothes Campaign pleit in het rapport ‘Breathless for blue jeans. Health hazards in China’s denim factories’ voor meer bemoeienis van de overheid. Het is volgens de organisatie niet voldoende dat modemerken zandstralen verbannen. Overheden zouden de gevaarlijke technieken moeten verbieden.