Collectie Arnhem 2014 laat mode voelen en ruiken
bezig met laden...
Zintuigen staan centraal bij show Collectie Arnhem 2014
De studenten begonnen al voor de zomer met brainstormsessies. Hoe kijk je aan tegen de maatschappij en wat moet er veranderen? “En daaruit ontstond ons concept,” vertelt studente Eva van Beek. De studenten wilden mode intiemer en persoonlijker maken en lieten zich daarbij inspireren door een quote van een blind geboren jongen die de kleur groen beschrijft. “It’s beautiful, at least I think so, and I believe what I want to believe.” Eva vertelt verder: “We zijn stoffen gaan voelen en kozen de stoffen die ons qua structuur aanspraken, zonder op de visuele kant te letten.” Marieke vult haar aan: “Natuurlijk moet je uiteindelijk esthetische keuzes maken en gaan bijvoorbeeld ook kleur en volume een rol spelen, maar het voelen was onze eerste stap.”
Het resultaat is een collectie met verschillende structuren. Gebreide stoffen met puff-effect, glanzende coatings, maar ook transparante stoffen. “Transparantie speelt absoluut een rol. We hebben een collectie gemaakt waarbij je dubbel moet kijken,” zegt Marieke. “In doorzichtige waterschoenen dragen de modellen sokjes van puff-stof, maar we hebben sommige waterschoenen ook met water gevuld.”
Mode moet intiemer en persoonlijker volgens Collectie Arnhem 2014
De waterschoenen met water bedachten de studenten per toeval, door dingen te proberen, maar het resultaat past binnen het verhaal van de collectie, namelijk mode beleven door meer dan alleen kijken. “Het is eigenlijk jammer dat je het geluid tijdens het lopen niet hoorde,” vervolgt Marieke haar verhaal, “want elke stap die je met de waterschoenen zet wordt heel intens door het klotsende water.”
Ook door samen te werken kwamen de studenten op originele ideeën. Eva vertelt dat een goede samenwerking tussen de studenten belangrijk is geweest bij de ontwikkeling van de collectie. “Ik heb niet één item gemaakt dat helemaal alleen van mij is, omdat we de ontwerpen telkens aan elkaar hebben doorgegeven voor feedback. De input van een ander kan heel verrassende effecten geven.” Dat merkte ze bijvoorbeeld net voor de show, toen een van de modellen een kledingstuk verkeerd om had aangetrokken. “Dat was eigenlijk veel logischer, dus ik heb het op die manier geshowd.”
De studenten van Artez hebben alles zelf gedaan: van het selecteren van de materialen, tot het regelen van fotograaf Erwin Olaf en het doen van de promotie. “Ik merkte dat je veel voor elkaar krijgt door een professionele houding aan te nemen. Daarmee bedoel ik jezelf en het bedrijf serieus nemen en zorgen voor structuur, een goede organisatie,” legt Marieke uit. “Op die manier hebben we bijvoorbeeld professionele modellen kunnen regelen,” voegt Eva daaraan toe.
Hetzelfde geldt voor het parfum waarmee Collectie Arnhem 2014 wordt gefinancierd. “Eén van ons kende geurexpert Tanja Deurloo van Annindriya en vroeg haar een parfum te bedenken die de geur van mode vangt,” vertelt Eva. Studente Max Zara Sterck legt het concept uit: “We vroegen honderd alumni om de geur van mode te beschrijven. Daarna ging Tanja Deurloo er mee aan de slag.” Op de vraag waar Max Zara zelf aan denkt bij de geur van mode, geeft ze lachend als antwoord: “De geur van het rubber en de coating waarmee ik de afgelopen maanden heb gewerkt.”
De studentes zijn meer dan tevreden nu de show achter de rug is. “Op het laatst zie je niet meer waar je mee bezig bent, maar vanmiddag zag ik alles vanaf een afstandje. De collectie en show zijn echt een geheel geworden,” besluit een blije Marieke.
Ingrid Reinds