Coolcat ondertekent veiligheidsakkoord Bangladesh

De actie van minister Lilianne Ploumen lijkt te hebben geholpen. Ze riep kledingbedrijven Coolcat, Prénatal en Wibra ter verantwoording, omdat de ondernemingen het veiligheidsakkoord voor de textielsector in Bangladesh niet hadden

ondertekend. Coolcat laat vandaag weten een handtekening te hebben gezet onder het verdrag. Prénatal maakte eind november al bekend het akkoord te tekenen.

VoorCoolcat ondertekent veiligheidsakkoord Bangladesh het verbeteren van de veiligheid van fabrieken in Bangladesh werd dit jaar een bindend akkoord tussen internationale werkgevers en bonden van werknemers opgesteld. Door te ondertekenen nemen retailers verantwoordelijkheid voor gebouwen in Bangladesh. "De oorspronkelijke tekst van het akkoord kende veel open eindes. Coolcat wilde de effectiviteit duidelijk hebben en sprak sinds september hierover met brancheorganisaties en de stuurgroep van het akkoord. Eind november nam de stuurgroep besluiten over bijdrage en controle-aanpak, die Coolcat vertrouwen geven om mee te doen," laat het modebedrijf weten in een persverklaring.

Coolcat zet handtekening voor betere veiligheid van Bengaalse arbeiders

Coolcat zegt dat het veiligheidsakkoord voor Bangladesh het enige bindende akkoord is dat het bedrijf momenteel kan ondertekenen. “Er bestaat geen akkoord over rechtvaardige salarissen of andere arbeidsomstandigheden. Door dit anders te stellen, doen het artikel in het AD en minister Ploumen de waarheid geweld aan."

Coolcat is niet te spreken over Ploumen. De minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zou het modebedrijf onterecht aan de schandpaal hebben genageld. "De suggestie wordt gewekt dat Coolcat kinderarbeid toestaat, uitbuiting toelaat en onveilige werksituaties in stand houdt. Binnen Coolcat is verantwoord ondernemen vanzelfsprekend." Het bedrijf zegt dat Coolcat al lange tijd een ondernemingscode hanteert, die kinderarbeid uitsluit en veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voorschrijft.

Coolcat koopt direct in bij zelfstandige leveranciers. Het bedrijf doet eigen controles op arbeidsomstandigheden. Het aantal landen en leveranciers waar het bedrijf inkoopt, wordt bewust beperkt. Veel komt uit China, kleinere aandelen uit Turkije en Bangladesh. De aandeelhouders van Coolcat hebben in 1999 de Coolcat Foundation opgericht. De stichting heeft een zelfstandig bestuur en sponsort nationaal en internationaal acties die gericht zijn op achterstandssituaties van kinderen. Zo stuurde het modeconcern al geld voor de bouw van een school of waterputten in Bangladesh.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN