• Home
  • V1
  • Leads
  • ‘De beperkingen in mannenmode fascineren me’

‘De beperkingen in mannenmode fascineren me’

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Het is niet makkelijk voor startende ontwerpers om hun label naamsbekendheid te geven. Toch bestaan ze: succesvolle, selfmade ontwerpers. Deze maand spreekt FashionUnited met Samira Algoe van mannenmodelabel ZEM.

Je

bent in 2010 afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute en direct je eigen label begonnen. Was de tijd al rijp?
“Mijn afstudeercollectie ‘The Impulse Of New’ leverde me veel publiciteit op, zelfs in het buitenland. In Nederland heeft een gedeelte van de collectie een half jaar in het Amsterdam Museum gehangen en ik werd door de Dutch Fashion Foundation uitgenodigd voor een gesprek over de mogelijkheden om door hen vertegenwoordigd te worden. Er was een opening en het voelde goed daar direct gebruik van te maken.”

Waarom heb je besloten om voor mannen te ontwerpen?
“Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat mannenmode me beter ligt dan ontwerpen voor vrouwen. Ik voel het beter aan. Ook interesseert het me dat er nog veel uitdaging bestaat binnen mannenmode; de piek is nog niet geweest. Tegelijkertijd mag er niet veel en heersen er bepaalde codes. Die beperking triggert me: hoe minder er mag, des te meer ik juist wil bewijzen dat het wel kan.”

Heeft het voordelen om als vrouw naar mannenkleding te kijken?
“Ja, ik heb het gevoel dat ik er op een vlakke manier naar kan kijken. Tijdens het ontwerpen denk ik niet: ‘Zou het lekker zitten en staat die kleur mij?’ Het is onpersoonlijker en dat maakt het ontwerpproces makkelijker. Ik kan me puur op het product richten als een vorm van kunst.”

Spelen met gender is een terugkerend aspect in je collecties, maar je ontwerpen blijven toch mannelijk. Is het moeilijk om die grens op te zoeken zonder het te vrouwelijk voor de doorsnee man te maken?
“Ik merk dat sommige stukken die ik ontwerp nu nog wel te vrouwelijk worden gevonden. Zo vindt de doorsnee man mijn tops te kort. Omdat ik wel aan de wensen van de man wil voldoen, probeer ik andere manieren te vinden waarop ik toch die grens kan opzoeken en tegelijkertijd iets maak waar hij zich prettig in voelt.”

Voor
welke man ontwerp je?

“Ik ontwerp voor mannen die goed in hun vel zitten en iets wat ‘anders’ is durven te dragen. De meeste mannen houden toch vast aan het klassieke beeld van degelijke mannenkleding in donkere tinten. Maar soms kopen ook vrouwen een ZEM stuk. Als ik dat hoor, krijg ik spontaan een lach op mijn gezicht. ‘Waarom ook niet?’, denk ik dan. Niet alles hoeft zwart of wit te zijn.”

Kun je al van je werk leven?
“Met de nodige subsidies is het goed te doen, maar door alle bezuinigingen wordt het steeds moeilijker. Daarom doe ik af en toe freelance werk. Als hobby vind ik het leuk om op een luie zondag oude spullen te verkopen op tweedehands markten.”

Wat is je toekomstdroom?
“Ik zou graag willen groeien en alle facetten die daarbij komen kijken met plezier meemaken. Ook zou het erg mooi zijn als ZEM verkooppunten in het buitenland zou krijgen.”

Heb je tips voor startende ontwerpers?
“Begin er alleen aan als ontwerpen echt je passie is. Je moet er voor de volle honderd procent voor kunnen gaan en jezelf kunnen motiveren als het tegenzit. Dat kan dus alleen als je het echt wil.”

Foto's: 'Blossom' spring/summer 2013

Samira Algoe
SELFMADE
ZEM
zem by samira algoe