• Home
  • V1
  • Leads
  • De nude korsetten van Dennis Diem

De nude korsetten van Dennis Diem

bezig met laden...

Leads

Korsetten, daar staat hij om bekend. Op Amsterdam Fashion Week (AFW) toonde hij zijn favoriete kledingstuk in combinatie met jarretels en pailletten. Alles in poedertinten met een vleugje bordeauxrood. Dennis Diem debuteerde alweer in 2011

op de catwalk van AFW. Maar wat weten we eigenlijk van de modeontwerper? Een nadere kennismaking.

Als eerste vraag:

waarom Amsterdam? “Ik maak couture en mijn klanten zijn hier, dus het is logisch dat ik in Amsterdam show,” zegt Diem. “En Amsterdam Fashion Week geloofde als eerste in mij, dus ik blijf de organisatie trouw. Het bevalt goed, er heerst zo’n fijne sfeer.”

Zijn eerste modeopdracht deed hij op in New York voor een Amerikaans denimlabel. Hij studeerde daar eigenlijk biologie aan het Dutchess College NY, maar reisde toch terug naar Nederland om daar aan de Rotterdamse modeacademie Marja van Riel te studeren. Sinds 2000 – het jaar dat hij afstudeerde – werkt hij aan zijn eigen label.

Hij is gefascineerd door korsetten. De Amsterdamse ontwerper bestudeerde de originele lijfjes van Marie-Antoinette en zijn bevindingen gebruikt al jaren als inspiratiebron voor zijn eigen creaties. “Het lichaam verandert door een korset. Het is bijna als beeldhouwen,” zegt hij na afloop van zijn show op AFW.

In mei vorig jaar opende Diem een winkel aan de Amsterdamse Herenstraat. Hoe gaat het daar nu mee? “Heel goed. Momenteel zijn we gesloten vanwege problemen met de fundering, maar we gaan voor de zomer weer open. Gelukkig, voor het traditionele trouwseizoen.” Trouwjurken maken is Diems core business, daarna komen de avondjurken. Om financieel wat meer lucht te krijgen komen er ook een schoenen- en een tassenlijn. Diem kijkt naar de dames van de pr. “Wanneer kan ik nog niet zeggen.” Is het wel dit jaar? “Ja, het is dit jaar.”

Voor de herfst- en wintercollectie voor 2013 en 2014 – met als hoogtepunt een strapless bruidsjurk met zwanenveren - was Florence Nightingale muze. “Ze was een zuster, een heilige, de grondlegger van de moderne verpleegkunde. En ze was heel behendig in wiskunde. Tijdens de Krimoorlog ontwikkelde ze diagrammen. Die pooldiagrammen vormden de basis voor het borduurwerk in de collectie. Er zit veel handwerk in deze collectie dus ik ben blij dat we met een groter team konden werken.”

Foto's: Peter Stigter

AFW
AIFW
Amsterdam Fashion Week
Dennis Diem
Scroll down to read more