Detailhandel Nederland wil zwarte lijst van helers
bezig met laden...
Ve
Wanne
Met name veilingssites en zwarte markten zijn volgens Detailhandel Nederland populaire plaatsen om gestolen winkelartikelen te verkopen. Ook wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van zogenoemde ‘vliegende winkels’: panden en zaaltjes die voor een korte periode worden gehuurd om gestolen artikelen door te verkopen aan consumenten. Het professionele karakter waarmee veel winkelcriminaliteit wordt gepleegd en de eenvoud waarmee kan worden geheeld, stuit Detailhandel Nederland tegen de borst. Daarom pleit zij voor zelfregulering van markten die kwetsbaar zijn voor heling.
Jeanine Hennis-Plasschaert, kamerlid van VVD, steunt het plan en heeft aangegeven Kamervragen te gaan stellen over de mogelijkheden voor een zwarte lijst en een legitimatieplicht aan demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Toch is het nog maar de vraag of de plannen haalbaar zijn. Volgens Sanne Godron, woordvoerder van Marktplaats, draagt de online handelssite geen rechtelijke verantwoordelijkheid voor handelaren in gestolen goederen. “De rol en verantwoordelijkheid van Marktplaats is praktisch en juridisch vergelijkbaar met het prikbord in de supermarkt. Wij zijn een platform dat kopers en verkopers samenbrengt, maar het is aan de kopers en verkopers om zich te houden aan de wet.” Wel benadrukt Godron dat Marktplaats heling zeer serieus neemt en nauw samenwerkt met de politie door middel van STOPheling, een website waarop je kunt controleren of een artikel voorkomt in de database van de politie.
Detailhandel Nederland vertegenwoordigt 110.000 winkeliers en heeft als doel de belangenbehartiging van de detailhandel in Den Haag en Brussel te optimaliseren en te versterken. De sector heeft een omzet van 81 miljard euro en biedt werk aan nog eens 650.000 mensen.