• Home
  • V1
  • Leads
  • Downtown: Edwin Oudshoorn SS10

Downtown: Edwin Oudshoorn SS10

20 jul. 2009

Leads

Niet op een catwalk, niet op het terrein van de Westergasfabriek, zelfs niet in Amsterdam: De ontwerper Edwin Oudshoorn deed het opnieuw helemaal anders dit seizoen. Op de openingsdag van het Downtown programma van de Amsterdam International Fashion Week

showde hij zijn nieuwste collectie op het middenperron van station Haarlem en aansluitend in het Teylers museum.

De nieuwe collectie van Edwin Oudshoorn is geïnspireerd op het eerste treintraject tussen Amsterdam en Haarlem en op de verzameling van Teylers Museum. Een ontdekkingsreis, noemt de ontwerper het zelf. Hij gaf het idee vorm in een collectie met sprookjesactige kleuren, variërend van smaragdgroen, zalmroze en lila tot koper- en zandkleurig. Aan het uiteinde van koorden of linten bungelden wijzers of klepels van klokken. Interessant waren ook de prints: zo was er bijvoorbeeld een jurk met een landkaartmotief. In andere prints verwerkte hij kompassen en andere technische voorwerpen, waar hij ook delen van had gebruikt voor hoedjes of tassen. Zelf probeerde de ontwerper ook iets nieuws uit: stoffen met houtprint of kurklook, wat een effect gaf dat zowel futuristisch als klassiek te noemen is.

De band tussen heden en verleden kwam al eerder terug in het werk van de ontwerper, zoals in bijvoorbeeld in zijn collectie van 2007, waarin hij stoffen had bedrukt met dessins die hij ontwierp op basis van de bekleding van kasten in het Rijksmuseum. Zijn werk was ook al eens te zien in het gemeentemuseum in Den Haag. Voor het Teylers Museum is Edwin de eerste modeontwerpers die komt exposeren. Voor het maken van de collectie en het geven van de show werd de ontwerper gesteund door onder meer de gemeente Haarlem, Kamer van Koophandel, Fonds voor Beeldende Kunsten en de pinth.nl. De collectie is tot en met 2 augustus te zien in het Teylers Museum in Haarlem.

Zaterdag werd de aftrap gegeven voor de Amsterdam Fashion Week met Down Town; het publieksprogramma. In de centrale hal van Amsterdam Centraal hangt een grote plattegrond met alle Downtown-locaties en-initiatieven. Het officiële catwalk-programma gaat aanstaande woensdag van start. Het modefeest duurt tot en met zondag 26 juli.