• Home
  • V1
  • Leads
  • Drie op de tien detaillisten ziet regeldruk stijgen

Drie op de tien detaillisten ziet regeldruk stijgen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De jaarlijkse heffing aan de Kamer van Koophandel (KvK) stond bovenaan het ergernissenlijstje van veel ondernemers. Maar ondanks dat de verplichte kosten voor de ondersteunende activiteiten van de KvK voor het bedrijfsleven

worden afgeschaft en de belofte van het kabinet om regels te verminderen, ervaren ondernemers nog net zo veel regeldruk als een jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Vooral

de kleinere bedrijven zien het aantal regels stijgen. Terwijl het kabinet Rutte een jaar geleden bij aantreden nog beloofde dat de regeldruk zou afnemen. Het ING Economisch Bureau vroeg 1250 MKB’ers hoe zij de regeldruk ervaren. Hoe groter het bedrijf, hoe vaker de ondernemer aangeeft dat de regeldruk onder dit kabinet wél is afgenomen. Van bedrijven met vijf of minder medewerkers vindt maar 15 procent dat. Drie op de vijf ondernemers ziet geen enkel verschil ten opzichte van voorgaande jaren. Een derde van de ondervraagde MKB’ers denkt dat het vooral aan de eigen administratie ligt, of je als ondernemer wel of niet last hebt van regels en was het eens met de stelling: ‘Een goede ondernemer heeft zijn zaakjes zo goed geregeld dat hij geen last heeft van regels’.

De detailhandel is één van de sectoren waar ondernemers voelen dat ze zich aan meer regeltjes moeten houden. Drie op de tien detaillisten voelt meer regeldruk. Ruud van Dusschoten, directeur Business Banking ING Nederland: “ De druk komt van verschillende kanten. Niet alleen van de centrale overheid, maar het volgt ook uit Europese afspraken en van lokale overheden en productschappen.”

Het zijn verschillende regels waar de MKB’ers wel van af willen, zo blijkt uit de enquête. Bijvoorbeeld de maandelijkse aangifte van loon- en omzetbelasting. Ondernemers geven dit liever maar één keer per jaar op. Het kabinet heeft het nu beperkt mogelijk gemaakt om per kwartaal opgave te doen in plaats van per maand. Ook de heffing van de KvK werd aangepakt. Ondernemers hoeven vanaf 2013 geen jaarlijkse heffing meer te betalen, van gemiddeld 40 euro. Modebrancheorganisatie CBW-Mitex liet eerder al weten blij te zijn met het besluit van de minister van Economische Zaken, Maxim Verhagen. "Lobby tegen heffing Kamer van Koophandel is beloond. Top actie!" liet Jan Meerman, voorzitter van CBW-Mitex, weten op Twitter.

Ook over andere maatregelen laat CBW-Mitex weten blij te zijn. “Dankzij de lobby van onder andere CBW-Mitex en MKB Nederland verlaagt het kabinet de regeldruk, zodat ondernemers meer tijd en geld hebben om te doen waar ze goed in zijn: ondernemen,” meldt de organisatie op haar website. Het gaat dan onder andere over het loonstrookje dat vereenvoudigd wordt en de plicht om werkzame personen op te geven wordt afgeschaft. Momenteel gaat volgens CBW-Mitex van elke verdiende 10 euro, 1 euro naar administratieve rompslomp.

Van Dusschoten van ING: “ Het lijkt er op dat het kabinet stappen maakt. Het is nu zaak om in looppas verder te gaan met vermindering van de regeldruk.” Overigens heeft de helft van de ondervraagde ondernemers er best geld voor over om de regeldruk te verminderen. Op de vraag of zij 10 procent meer belasting zouden willen betalen in ruil voor minder regels, antwoordden zij ‘ja’.

CBW Mitex
ING Bank
ING Economisch Bureau
Mitex
Politiek
regeldruk
regels