• Home
  • V1
  • Leads
  • Eerste editie Africa Fashion Week kleurrijk maar rustig

Eerste editie Africa Fashion Week kleurrijk maar rustig

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Een explosie van kleur, prints, muziek en dans. De eerste editie van de Africa Fashion Week Amsterdam (AFWA) die afgelopen weekend plaatsvond in het World Fashion Centre bracht de Afrikaanse zon naar de betonnen torens van het Amsterdamse confectiecentrum. Naast aandacht voor de kleurrijke

Afrikaanse kleding was er ook ruimte voor serieuzer zaken, zoals de ebolacrisis en wurgende armoede op het continent. Tonia Dabwe van de Mineke Foundation deed een appèl op bedrijven en organisaties om Afrika te betrekken bij de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld door de productie van kleding aan Afrikaanse naaiateliers uit te besteden of met Afrikaanse modellen te werken.

Na Parijs, Berlijn, Londen en Praag is Amsterdam de vijfde Europese stad waar een evenement rond Afrikaanse mode plaatsvond. De AFWA organisatie werkte samen met die in Londen om het evenement van de grond te krijgen. In het programma werd gestreefd naar een brede afspiegeling van Afrikaanse en door Afrika geïnspireerde mode, kunst en cultuur. In totaal stonden zaterdag en zondag elf shows gepland en een randprogramma met speeches, muziek en dans. Het resultaat was wat onsamenhangend met een kleine expositie Nigeriaanse schilderkunst in de hal, een jeugdig dansgezelschap, een presenterende miss, een schrijver met een praatje, een liedje, een bekend acteur enzovoort. Sympathiek idee om de shows te omlijsten en zo een avondvullend programma te creëren, maar de rommelige planning deed afbreuk aan de kwaliteit van sommige programmaonderdelen.

Afrikaanse stoffen populair in Nederland

Hoewel in Nederland nog weinig winkels zijn die Afrikaanse mode verkopen, groeit hier de belangstelling voor de kleurrijke kleding en stoffen. De Wax Hollandais van de Helmondse stoffenfabrikant Vlisco is in Afrika een begrip en wordt ook in eigen land steeds bekender. Bij de tijdelijke samenwerking tussen Vlisco en warenhuis de Bijenkorf in mei van dit jaar, waren de lappen niet aan te slepen. De eerste dag in Amsterdam was men al bijna door de meegenomen voorraad Javastoffen heen. Consumenten konden jasjes (300 euro), broeken (200 euro) en jurken (400 euro) van de kleurrijk geprinte stoffen laten maken. Er waren orders van duizend euro bij, vertelde een vertegenwoordiger toen aan FashionUnited. Die bestellingen kwamen niet van Afrikaanse mensen, maar van blonde dames uit heel Nederland.

Tijdens Africa Fashion Week(end) Amsterdam was het aantal blonde hoofden echter op een hand te tellen. Terwijl vooraf in alle landelijke dagbladen en ook bij tv-programma RTL Boulevard aandacht aan het evenement was besteed, liep het geen storm. Naast genodigden en hoogwaardigheidsbekleders uit de Afrikaanse gemeenschap in Nederland trok het evenement voornamelijk vrienden en bekenden van de deelnemers en een aantal mensen dat toegangskaartjes had gekocht.

Vlisco was goed vertegenwoordigd, zowel op de catwalk als in het publiek. Voor de Nederlandse Amanda Maandag, die met haar kersverse label Nubian Collection zaterdag de eerste show gaf, vormden de kleurrijke stoffen het uitgangspunt van haar ongecompliceerde collectie. Op de catwalk showde de jonge, in Mozambique woonachtige ontwerpster vijftien looks variërend van een jurk met halter, lange wijde rokken met hoge splitten en korte tops, tot mini jumpsuits met veel bloot. Helaas deden de lelijke schoenen het totaalbeeld geen goed. Niks mis met blote voeten op de catwalk, als er geen budget is voor schoenen.

Diane Tambe, die zondag haar Blackpearl's Secret collectie toonde, gebruikte de kleurrijke Afrikaanse prints en stoffen ook, maar als accent. Tambe, initiatiefneemster en medeorganisator van AFWA bleef zaterdag in alle hectiek nog de rust zelve, maar was na afloop van haar eigen show zondag, toen alle spanning achter de rug was, toch zichtbaar geëmotioneerd. In haar collectie mixte de 26-jarige ontwerpster (geboren in Kameroen, opgegroeid in Helmond) 'westerse' looks met Afrikaanse elementen. Een witte citybermuda met jasje kreeg bijvoorbeeld een exotisch geprinte voering en elleboogstukken en een strakke avondjurk contrasterende mouwen en ceintuur.

AFWA moet een tweejaarlijks evenement worden.

Esmerij van Loon
Foto's: Nubian Collections (boven) en Blackpearl's Secret (onder)

Africa Fashion Week
Africa Fashion Week Amsterdam
AFWA