Eerste Nederlandse winkel Hackett opent in PC Hooftstraat
bezig met laden...
Flagshipstore Hackett in de PC Hooftstraat
Hackett kreeg verschillende panden aangeboden, maar het herenmodemerk was kritisch. Het ging namelijk wel om de eerste winkel van het label in Nederland. "We kregen een steeds beter beeld van wat voor panden beschikbaar zijn in de straat. Wat de mogelijkheden zijn in de zin van ruimte en verdiepingen." Uiteindelijk koos Verzaal voor het pand op nummer 117. "Wat ons heel erg aansprak hier, is dat - anders dan bij de meeste panden - we de hele pui kunnen benutten. Ook zijn er geen woningen in het pand, waardoor we de hele buitenkant van het gebouw kunnen gebruiken voor onze uitingen.”
De pui krijgt misschien nog wel een opfrisser. De indeling is nu: een grote etalage en een deur links. “Onze architect heeft bedacht om de pui traditioneler in te richten. Met twee etalages en een deur in het midden. Dat past bij het merk en bij de straat,” vertelt de countrymanager. Of dat idee wordt uitgewerkt is nog niet zeker. “We hebben nog niets besloten. En als we een plan hebben moet de gemeente het ook nog goedkeuren.”
Volgens Verzaal kunnen de verschillende lijnen van Hackett goed tot hun recht komen in de toekomstige flagship store in de PC Hooftstraat. De begane grond zal in het teken staan van de casual collecties van het merk. Verzaal: "Dan is er een split level naar boven, waar we accessoires gaan doen: schoenen en tassen. Er komt ook een kassablok schuinestreep bar. En als je het trappetje naar beneden neemt, naar de kelder, zie je de kidscollectie, voor jongetjes, en aan de andere kant de lijn die we hebben met Aston Martin Racing.” Op de eerste verdieping gaat Hackett de Mayfair-kleding verkopen, de geklede lijn van het merk, vernoemd naar het zakelijke district in Londen.
Winkel Hackett in Cornelis Schuystraat wordt Romeyn multibrandstore
Hackett had al eerder een winkel in Amsterdam. In 2010 opende een filiaal aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam Zuid. "Dat ging via onze voormalige agent, de gebroeders Romeyn," legt Verzaal uit. "Dit is de eerste winkel die we zelf doen." Vorig jaar nam Hackett de distributie van het merk weer helemaal in eigen hand. Verzaal heeft daarom in goed overleg met de Marco en Henk Romeyn besloten het filiaal te sluiten. De winkel wordt verbouwd tot een Romeyn multibrandstore. "Dat concept was er al, want de mannen hebben winkels in de Utrechtsestraat in Amsterdam en in Barneveld. Romeyn Mode past goed in de Cornelis Schuystraat. Dat is toch meer een straat voor 'lokale klanten'. In de PC Hooftstraat komen meer internationale consumenten.”
Heeft het merk plannen voor meer winkels in Nederland? “We sluiten het niet uit,” zegt Verzaal. “Maar het is niet ons ultieme doel zo snel mogelijk winkels te openen. We hebben een bestaand wholesale netwerk, van zo’n zestig winkels, en daar gaan we heel zorgvuldig mee om. We hebben wel shop-in-shops, onder andere bij de Bijenkorf. We werkten ook samen met Maison de Bonneterie, maar dat is helaas gestopt.” Hij lacht. “Binnen het H&M concept passen we minder goed,” grapt hij over de winkel die de Zweedse modeketen gaat openen in het monumentale pand van Maison de Bonneterie aan het Rokin in Amsterdam.
Distributie Hackett sinds 2013 weer in eigen hand
Verzaal werkt nu zo’n anderhalf jaar als countrymanager voor het Londense herenmodemerk. Zijn eerste doel was om Hackett en Pepe Jeans - het spijkerbroekenmerk is het moederbedrijf van Hackett - onder één dak te krijgen. Werken de merken veel samen? "We delen een pand, dus retailers die voor Hackett komen worden ook geconfronteerd met Pepe Jeans en andersom. Achter de schermen doen we wel gezamenlijk dingen. Zo hebben we in Barcelona ons centraal magazijn. Daar zit bijvoorbeeld ook de financeafdeling voor de groep. Maar verder, nee. De merken zijn totaal verschillend. Pepe Jeans is rauw en blauw, terwijl Hackett staat voor de geklede man. Soms is er wel eens een overlapping met klanten, maar dat is niet standaard. Dat kan eigenlijk alleen als het een heel grote winkel is."
Yasmine Esser