• Home
  • V1
  • Leads
  • Eerste Nederlandse winkel voor familiebedrijf Van Bommel

Eerste Nederlandse winkel voor familiebedrijf Van Bommel

16 mrt 2011

Leads

In retail wil de negende generatie Van Bommel zich niet storten. Floris, Reynier en Pepijn van Bommel zien de flagshipstore van Floris van Bommel in Amsterdam meer als een levende advertentie. Na 277 jaar openden de broers de eerste winkel van

het schoenenmerk in Nederland. Pepijn: “We denken aan uitbreiden, maar gaan niet als cowboys de wereld veroveren.”

Op de muur prijkt een metershoge stamboom met negen generaties Van Bommel, omgeven door monsters, robots en uit elkaar spattende ruimtemannetjes. De schoenencollecties, sokken en riemen worden omgeven door veel blauw, wit en een oude parketvoer. Volgens de broers Van Bommel lijkt de winkel veel op de Floris van Bommel winkel die begin 2010 in Berlijn Mitte werd geopend. Ook heeft het schoenenmerk al winkels in Antwerpen en Brugge.

“A

ls je kijkt naar oude advertenties van Van Bommel staan er grote steden bij als New York, Tokio en Warschau,” blikt Pepijn van Bommel terug. “We hadden daar lange tijd één of twee verkooppunten, maar een aantal jaar geleden besloten we ons eerst te richten op Nederland, België en Duitsland. Hier zijn we sterk en vooral in Duitsland zit nog groei.” Toch blijft de winkel aan de Amsterdamse Singel voorlopig de enige winkel in Nederland. De mannen hebben geen ambities in retail en zien de winkel meer als de ultieme advertentie voor het merk Floris van Bommel. Pepijn van Bommel: “Bovendien zouden meer winkels de bestaande distributie verstoren.”

Het schoenenbedrijf Van Bommel is een van de oudste familiebedrijven van Nederland. Pepijn van Bommel staat tijdens de opening van de nieuwe winkel Omroep Max te woord, die een serie reportages maakt over de mooiste familiebedrijven van Nederland. De bet bet bet bet bet overgrootvader van Floris, Reynier en Pepijn van Bommel, Adrianus van Bommel startte met het vervaardigen van handgemaakte schoenen in 1734. Machines bestonden in die tijd nog niet. In 1952 benoemde Koningin Juliana Schoenfabriek Van Bommel tot Hofleverancier.

Frans van Bommel, de vader van Floris, Reynier en Pepijn, startte de modernere, jongere schoenenlijn onder de naam Floris van Bommel. Inmiddels is de lijn goed voor de helft van de omzet van het schoenbedrijf. De middelste broer Floris van Bommel is een soort levende mascotte geworden, zegt hij in een interview met Intermediair. “En dat terwijl mijn vader de merknaam Floris van Bommel heeft verzonnen lang voor ik in het bedrijf werkte. Het lukte niet om onder de naam Van Bommel modieuze schoenen te verkopen, dus moest hij iets anders verzinnen. Het had net zo goed Reynier of Pepijn van Bommel kunnen worden, maar ze vonden Floris leuker klinken.” Dat de keuze op Floris was gevallen zorgt volgens Pepijn niet voor haat en nijd tussen de broers. “Ik vind het verschrikkelijk dat het merk naar Floris is vernoemd,” grapt de jongste broer. “Nee, het is nu eenmaal zo gegroeid. Er zitten voor Floris ook leuke en minder leuke kanten aan.”

Na de winkelopening in Amsterdam reizen de Van Bommel-broers naar Düsseldorf voor schoenenbeurs GDS. En in de toekomst? Pepijn: “De eerste seizoenen gaan we ons vol richten op Nederland, België en Duitsland. Misschien dat we over een paar jaar nadenken over uitbreiden naar Scandinavië of het Verenigd Koninkrijk. We gaan niet als cowboys de wereld veroveren.”

Floris van Bommel
Van Bommel
Winkelopening