• Home
  • V1
  • Leads
  • Einde nadert voor invoerheffing op schoenen

Einde nadert voor invoerheffing op schoenen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

De Europese Confederatie van schoenenindustrie (CEC) staakt zijn eis voor verlenging van invoerheffingen op schoenen uit Vietnam en China. Dat heeft Vito Artioli, voorzitter van de organisatie tegen het persbureau Reuters gezegd

na een gesprek met Europees Commissaris voor Handel Karel de Gught. Voorwaarde voor het loslaten van de eis is wel dat de Unie de invoer van schoenen uit China en Vietnam scherp in de gaten houdt. De Europese Unie heeft toegezegd de import wekelijks te monitoren.

“We hebben niet langer de steun van de overheden,” verklaart Artioli de ommezwaai van zijn organisatie. “Als we zouden blijven vragen om verlenging, zouden we de strijd zeker verliezen. Daarom hebben we ervoor gekozen in te zetten op andere garanties.” Een van de zaken die Artioli van belang acht, is dat de schoenen uit Azië hun origine vermelden.De Eurpese Commissie zal daarom de regelgeving van labels bekijken. Artioli is behalve voorzitter van de CEC ook president van de Italiaanse vereniging van schoenfabrikanten (Anci). De Italiaanse schoenenindustrie was altijd de grootste tegenstander van deafschaffing van de invoerheffing, omdat de meeste Europese schoenenfabrikanten in dat land gevestigd zijn.

De

heffing op schoeisel uit China en Vietnam werd ingevoerd in 2006. De EU hanteert sinds 2006 een ‘antidumping’-heffing van 16,5 procent op de importprijs van Chinese schoenen en 10 procent op die van schoenen uit Vietnam. De regeling werd ingevoerd om Europese schoenenproducenten te beschermen tegen de snelle toename van schoenen uit de Aziatische landen: Tussen 2001 en 2005 steeg de import van leren schoenen uit China met 1000 procent en de import van Vietnamees schoeisel nam met 100 procent toe. De regel liep aanvankelijk tot 2008, maar werd daarna twee keer verlengd. De laatste verlenging dateert van maart 2010 en loopt in maart dit jaar af.

Ook binnen Europa zijn veel landen –waaronder Nederland, Zweden en Groot Brittannië-voor afschaffing van de heffing. Inmiddels komt zo’n 30 procent van de schoenen op de Europese markt uit China en Vietnam.

heffing
schoenenheffing