• Home
  • V1
  • Leads
  • “Er is meer nodig dan deze miljoenennota voor retailers”

“Er is meer nodig dan deze miljoenennota voor retailers”

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De miljoenennota biedt weinig spectaculairs voor retailers. Dat zeggen retailorganisaties INretail en MKB Nederland. Hoewel er een lastenverlichting van 1 miljard werd aangekondigd tijdens Prinsjesdag, richten retailorganisaties zich vooral op de hervorming van het belastingstelsel

op lange termijn, dat voor meer lastenverlichting moet zorgen.

Nederland herstelt langzaam van de crisis, zei het kabinet. Maar ‘het herstel is broos en internationale ontwikkelingen vormen een risico’. De Nederlandse economie groeit dit jaar en volgend jaar met 0,75 procent en 1,25 procent. Ook de koopkracht neemt toe met 1,5 procent dit jaar en 0,5 procent in 2015. De kleine groei is vooral te danken aan grotere consumptie van huishoudens en het aantrekken van investeringen door bedrijven, zegt het Centraal Planbureau (CPB). De werkgelegenheid zal licht stijgen en de werkloosheid daalt naar 6,75 procent. De inflatie blijft laag en stijgt van 1 procent dit jaar naar 1,25 procent volgend jaar.

Retailorganisaties focussen op nieuw belastingstelsel

In de begrotingsplannen is gekozen voor een evenwicht tussen herstel van koopkracht en het op orde brengen van overheidsfinanciën. Hoewel de herziening van het belastingstelsel een lange termijnplan van de regering is, zijn de retailorganisaties daar het meest op gefocust. De doelstelling vanuit de regering is tweeledig: een forse vereenvoudiging en het stimuleren van de werkgelegenheid. Als het mogelijk is wil het kabinet 3 tot 5 miljard euro vrijmaken voor eerste stappen in de hervormingsfase. Dat moet met voorrang gebeuren, maar er zal niet extra voor bezuinigd worden, liet minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën weten in een toelichting op zijn miljoenennota. Sinds 2011 is er voor 51 miljard euro aan bezuinigingen doorgevoerd, waarvan 34 procent opgehoest werd door lastenverzwaringen en de rest komt uit bezuinigingen. Dankzij de aantrekkende economie is een aantal bezuinigingen voor 2015 van tafel geveegd. Hoewel het beter gaat met de eocnomie, is de impact op bestedingen in eigen land beperkt. Vanaf 2016 heeft het kabinet ruimte gereserveerd voor lastenverlichting aan het bedrijfsleven, in het kader van de stelselvoorziening.

Een van de actiepunten de Miljoenennota voor ondernemers is de nieuwe Omgevingswet. De overmatige hoeveelheid regels zal worden aangepakt. Met de nieuwe wet zullen procedures om winkelpanden en kantoren een nieuwe bestemming te geven veel sneller gaan. Tevens ligt de focus op de mkb’er en startende ondernemers. Zo komt er een toekomstfonds met een startkapitaal van 200 miljoen euro, dat bedoeld is voor innovatieve en snelgroeiende ondernemers in het MKB en onderzoek. In dit fonds worden de aardgasbaten gestopt. Daarnaast wordt 155 miljoen euro uitgetrokken om kredietmogelijkheden van het MKB uit te breiden, wat deels afkomstig is uit het toekomstfonds. Tevens komt er een speciale ambassadeur die startende, groeiende en innovatieve mkb’ers gaat bijstaan in 2015.

De aanpak van overmatig veel regels is hard nodig

“De begrotingsplannen van het kabinet voor 2015 bevatten weinig spectaculairs voor ondernemers”, zegt INretail in een verklaring. “Het goede nieuws is dat de koopkracht wat aantrekt. Er wordt geïnvesteerd in banengroei en dat is goed voor het vertrouwen in de economie en ook voor de consumentenbestedingen.” De aankondiging van het nieuwe belastingstelsel is het belangrijkste speerpunt voor INretail. Het belastingstelsel moet simpeler en door minder belasting te heffen op arbeid moet de werkgelegenheid een fikse push krijgen, stelt de organisatie. “Voor ons is het heel belangrijk dat we er vroegtijdig bij zijn, want de plannen zijn nog niet erg concreet. We zitten er als INretail bovenop en we houden vinger aan de pols”, zegt INretail-woordvoerder Paul te Grotenhuis. Hoewel er nog geen concrete uitwerkingen bekend zijn gemaakt, heeft hij wel een belangrijk actiepunt: de BTW-verhoging van 19 naar 21 procent moet verdwijnen. De verhoging kwam slecht uit voor retailers, zegt te Grotenhuis. “Winkeliers werken graag met prijzen als 19,99 maar bij het nieuwe BTW-tarief van 21 procent kwamen die prijzen niet lekker meer uit. Het ging ten koste van de nettowinst en uiteindelijk van het rendement van de retailer zelf.” Het nieuwe belastingstelsel moet ‘die vergissing eerst maar repareren’, zegt te Grotenhuis. “Iedereen is het erover eens dat de BTW-verandering hard nodig is, maar dit mag de branches niet verder schaden.” Al denkt hij wel dat het nog lang gaat duren voor er concrete plannen komen voor het nieuwe stelsel. “Het zittend kabinet denkt over alles na, maar wil zijn vingers er niet aan branden, waarschijnlijk met het oog op de Provinciale Staten verkiezingen (op 18 maart 2015, red.) Het wordt een politiek gepuzzel.” INretail heeft samen met lobbypartners een taxteam samengesteld dat op het ministerie van Financiën, bij Tweede Kamerleden en bij het kabinet gevraagd en ongevraagd bijdragen aandraagt voor het nieuwe belastingplan.

De aanpak van overmatig veel regels is ook hard nodig, zegt te Grotenhuis in een reactie op de Miljoenennota. “Regels zijn de afgelopen jaren veel te ver doorgeschoten en moeten worden teruggedrongen. Als het beheersbaar wordt is dat een enorme winst voor ondernemers. Regels heb je nodig, maar wel de juiste die efficiënt zijn.” Over het toekomstfonds en de ambassadeur voor mkb’ers zegt te Groothuis: “Het is goed dat er aandacht komt voor startende innovatieve ondernemers. Ondernemerschap levert natuurlijk werkgelegenheid op.” Toch houdt hij wel een slag om de arm. “Hoe concreet is het? Het is hoopvol maar we moeten het nog wel gaan zien.”

“De lastenverlichting moet niet nog jaren gaan duren”

Voor een groei van de economie is meer nodig dan de begroting zoals ‘ie er nu ligt, zeggen ondernemersorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland. “Het is een begrijpelijke nota, want het kabinet moet zich ook aan de Europese regelgeving omtrent overheidsfinanciën houden, die moet ook in het gareel blijven. Daarnaast leidt het niet tot lasten verzwaring. Tegelijkertijd moet er ook nog veel gebeuren. Er moet een substantiële verlichting voor retailers komen, en deze moet niet nog jaren gaan duren”, zegt Roelf van der Kooij van VNO-NCW en MKB-Nederland. “De lastenverlichting is hard nodig om bedrijven en consumenten meer lucht te geven en zo de koopkracht en boost te geven. Er is nu wel sprake van een lastenverlichting van 1 miljard euro, maar dat is eigenlijk een schamel begin als je kijkt naar de lastenverzwaring van 35 miljard euro sinds 2001.” De organisaties pleitten voor een netto lastenverlichting in het nieuw in te voeren belastingstelsel, om de binnenlandse economie op gang te helpen. Van der Kooij: “Voor het nieuwe belastingstelsel wordt een bedrag van 15 miljard euro genoemd. Maar er moet een netto verlichting aan vastzitten, mensen moeten de verlichting kunnen voelen in de portemonnee.” De grote vraag is wanneer ze die belastingverlichting kunnen concretiseren. “Het zou mooi zijn als er snel een blauwdruk ligt. En dat dit voor het einde van de kabinetsperiode kant-en-klaar is.” Van der Kooij is positief over het toekomstfonds. “Het is goed dat er geld opzij wordt gezet en dat er ècht iets aan besteed wordt. Het is een begin, maar we moeten het ook eerst zien. Alles wat kan bijdragen juichen we toe.”

Bieden de begrotingsplannen genoeg aan de retailer? Te Groothuizen: “De begrotingsplannen leveren het besef op dat je als ondernemer zelf alles uit de kast moet halen. Je bent zelf verantwoordelijk, niemand doet het voor jou.”

INRetail
miljoenennota
MKB
PRINSJESDAG