• Home
  • V1
  • Leads
  • EU beslist dit jaar over schoenenheffing

EU beslist dit jaar over schoenenheffing

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Nu de officiële termijn van de EU schoenenimportheffing is beëindigd, barst de discussie over de toekomstige invulling van de regeling opnieuw los. In Europa dan, want in Nederland zijn alle partijen eensgezind: de heffing moet worden afgeschaft.

De EU hanteert sinds 2006 een heffing van 16,5 procent op de importprijs van Chinese schoenen en 10 procent op die van Vietnamese schoenen. De regeling werd ingevoerd omdat de import van leren schoenen uit China in 2005 snel steeg nadat de handelsbeperkingen die sinds 1995 van kracht waren gedeeltelijk werden opgeheven. De antidumpingmaatregel werd ingesteld om producenten van schoenen in de EU te beschermen tegen de toename van schoenen uit de Aziatische landen. Voorstanders van de regel zijn landen als Italië, Frankrijk en Portugal. In 2008 liep de regeling af, maar werd toen na Europese discussie met een jaar verlengd. Volgens de Belgische krant 'De Standaard' dreigt dat nu opnieuw te gebeuren. De krant refereert aan een uitgelekt document van de Europese Commissie waarin staat dat Europese schoenmakers 'op korte of middellange termijn' zullen lijden onder de afschaffing. Daarom wordt hen extra tijd gegund om zich te kunnen aanpassen.

In Nederland zijn de organisaties juist tegen de heffing. Brancheorganisatie Mitex omdat “Nederland het juist van de handel moet hebben” en de RND omdat “De maatregel de keuze voor de consument belemmert, de prijs van leren schoenen opdrijft en banenverlies veroorzaakt.”

Ook de Europese branchevereniging van winkeliers en handelaren schaarde zich begin deze week in het kamp van de tegenstanders: “Schoenen kunnen goedkoper worden als de EU-importheffing op leren schoenen uit China en Vietnam in januari verdwijnt,” zo stelde Xavier Durieude, de Secretaris-Generaal van de organisatie. “Elke verlenging van de importheffing vermindert de koopkracht en hindert zo het economisch herstel in Europa,” meent hij. De Chinese handelaren beschouwen de importheffing als een protectionische maatregel om Europese schoenfabrikanten te beschermen. Ook Zweden en Groot Brittannië zijn tegen de heffing.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) beloofde onlangs dat hij zich in de Europese Unie zal inzetten om een einde te maken aan de heffingen op goedkope schoenen uit China en Vietnam. Volgens Heemskerk maakt het verzet tegen de maatregel nu meer kans dan vorig jaar. Als bewijs verwijst hij naar de laatste bijeenkomst van de G20. De leiders van de twintig economisch sterke landen, waaronder Nederland, besloten toen dat niet alleen dat de bonussen van bankiers moeten worden aangepakt, maar ook het opkomend protectionisme, dus het beschermen van de eigen industrie met handelsbeperkingen.

Op dit moment vindt er onderzoek plaats naar de effecten van het opheffen van de heffingen. De EU-landen beslissen over de toekomst van de heffing zodra het onderzoek is afgerond, waarschijnlijk aan het einde van dit jaar. Zolang het onderzoek duurt, blijven de heffingen van kracht. China en Vietnam behoren volgens cijfers van het CBS in Nederland tot de belangrijkste leveranciers van schoenen.


China
importheffing
schoenenheffing