Evaluatie Moba: voorbereidingstijd te kort
bezig met laden...
Op de vijfde editie van Moba - met trendvoorspeller Lidewij Edelkoort als curator en het thema Fetishism in Fashion - kwamen niet voldoende bezoekers af.
Nog een tegenvaller: het streven van de organisatie om in 2013 het verlies van editie 2011 weg te werken lukte niet. Het bestuur kampte met een tekort van 160.000 euro en klopte bij de gemeente Arnhem en de provincie aan. De gemeente was uiteindelijk bereid het tekort aan te vullen, omdat anders lokale en regionale toeleveranciers de dupe zouden worden.
Omdat het de tweede keer op rij was dat het event is afgesloten met een verlies, heeft de reputatie van Moba veel schade opgelopen. In september maakte het college van burgemeester en wethouders bovendien bekend de huidige formule van Moba niet langer houdbaar te vinden. In diverse kranten viel te lezen dat de laatste editie van het evenement had plaatsgevonden. Volgens LAgroup is het niet slim dat noch het bestuur van Moba, noch de gemeente deze berichten niet tegensprak.
Verwachtingen Arnhems mode-evenement te hoog
LAgroup concludeert dat de verwachtingen van het mode-evenement te hoog waren. De gemeente Arnhem, de provincie Gelderland, hogeschool Artez, de modedetailhandel en horeca, de ontwerpers, culturele instellingen: allemaal hadden ze hun eigen wensen en doelstellingen. Voor Moba was het niet haalbaar om aan al die wensen te voldoen.
Ook zou de voorbereidingstijd te kort zijn geweest, waardoor de organisatie erg onder druk is komen te staan. Door het late go-moment in februari - als gevolg van onzekerheid over de financiële dekking - kon het productieproces pas laat starten, was het lastig om goed te communiceren met de betrokken partijen en bleven veel ondernemers afwachtend aan de zijlijn staan. Veel van de financiële problemen, problemen in de communicatie en verstoorde relaties zijn volgens het onderzoeksbureau terug te voeren op het tijdsaspect en de druk op de organisatie.
Volgens LAgroup is het ondanks de stress knap dat de organisatie een kwalitatief goed evenement heeft neergezet. De hoofdtentoonstelling en een aantal van de deeltentoonstellingen werden door bezoekers hoog gewaardeerd: Moba kreeg van bezoekers gemiddeld een 8. Kanttekening: het evenement duurde te lang, zes weken. Er was daarom geen hoogtepunt en een sense of urgency ontbrak.
Onzekerheid over toekomst Moba
Uit het rapport van LAgroup blijkt dat in de gemeente Arnhem brede steun is om een hoogwaardig mode-evenement voor de stad te behouden. De inwoners zijn kritisch, maar de overtuiging is dat een modefeest belangrijk is voor de profilering van Arnhem als modestad.
Of er nog een nieuwe editie komt van Moba is onduidelijk. Ook is niet bekend of de gemeente een nieuw modefestijn in het leven gaat roepen. Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem wil de beslissing overlaten aan het nieuwe gemeentebestuur.
De besluitvorming zal waarschijnlijk vertraging oplopen door de gemeenteraadsverkiezingen deze maand. Daarom acht LAgroup het niet haalbaar om Moba in 2015 te realiseren. 2017 is volgens het onderzoeksbureau weer te ver weg. 2016 zou perfect zijn. Het huidige college stelt wel voor de jaarlijkse bijdrage van 325.000 euro die voor het evenement in de begroting staat, te handhaven.