Fashion Week Lab: kweekvijver voor jong talent
bezig met laden...
R
Wie wel bewees thuis te horen op de Amsterdam Fashion Week was Jivika Biervliet. De 24-jarige ontwerpster imponeerde met haar herenkleding. Ze studeerde Fashion Communication aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, maar werd verleid door de regels die binnen de mannenmode heersen. Met haar ontwerpen wil Biervliet juist de grenzen binnen de herenmode opzoeken. Dat is haar gelukt. Het witte vest met chapuchon van transparant wit chiffon staat symbool voor de kracht van Biervliet. Ze flirt met ongewone materialen en silhouetten, maar weet bovenal een masculien geheel neer te zetten: een prestatie. Haar thema, het kind dat voor eeuwig in de mens blijft voortbestaan, kwam tot uitting in een lang chocolademelkkleurige slabbetje met grote schouders als herentop en een witte, wollen cape met vleugels.
Ook Melissa Siegrist speelde met gender. De 27-jarige alumna van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem stuurde haar mannen de catwalk op in overslagrokjes en tops op jurklengte, maar maakte de ontwerpen mannelijk door ze te combineren met wielrenbroekjes. Marije de Haan was de laatste in het rijtje van mannenmodeontwerpers. De winnares van Lichting 2010 liet zich net als in voorgaande collectie inspireren door de anonimiteit van misdadigers. Dat gegeven keerde terug in bijna alle ontwerpen door gezichtsbedekkende creaties, zoals het crèmekleurige overhemd met zwarte biezen dat tot ver boven het
hoofd doorliep.
D
Een groter contrast met de collectie van derdejaarsstudenten van het Amsterdam Fashion Institute achter Individuals kon er niet zijn. Zij presenteerden een duistere collectie vol grijze, bruine en zwarte ontwerpen. Niet pessimistisch, maar realistisch, zo was in zwarte letters op de rug van een model te lezen. Achter de wijde en lange ontwerpen en de sjaals die om de mond van de modellen geknoopt waren, lag de angst en onzekerheid die mensen kunnen hebben, verscholen. Knap was het dat de studenten zeer uiteenlopende ontwerpen hadden gemaakt, die toch een eenheid vormden.
Esther Meijer van Nieuw Jurk, die dankzij crowdfunding haar debuut op de Amsterdamse modeweek kon maken, had ook een zwaar thema: de economische crisis. Maar Meijer gaf hier een optimistische draai aan. Met haar unisex en multi-draagbare collectie komen we uitstekend de crisis door. In een tijd waar adrogynie hoogtij viert, is een tie dye top voor hem net zo goed een jurk voor haar, net als het oversized colbert en een T-shirt met afritsbare mouwen.
De Amsterdam Fashion Week mag dan bekritiseerd worden voor het gebrek aan internationale allure, aan het einde van de Fashion Week Lab-dag werd opnieuw duidelijk dat de modeweek absoluut een kweekvijver van jong talent is.
Stephanie Broek
Foto's: Individuals, Winde Rienstra, Collectie Arnhem - Peter Stigter