FashionUnited jaaroverzicht 2012 (deel 1)

De stoelendans van hoofdontwerpers, over wie John Galliano en zijn plaatsvervanger Bill Gayton gaat opvolgen bij Dior, speelt een grote rol in de modebranche in eerste helft van 2012. Ook wordt het eerste half jaar gedomineerd door

samenwerkingen: And Beyond voor We Fashion, Mattijs van Bergen voor United Nude, Addy van den Krommenacker voor Steps, Spijkers & Spijkers voor Bavaria, Maarten van der Horst voor Topshop, Mart Visser voor V&D en Marlies Dekkers voor Hunkemöller. Maar ook de economische crisis heeft de mode-industrie in een greep. Financiële problemen beginnen de kop op te steken.

In dFashionUnited jaaroverzicht 2012 (deel 1)e eerste maand van 2012 wordt in Hongkong al halsreikend uitgekeken naar de zomer van 2013. Trendbureau's Stylesight en WGSN voorspellen wikkelcontructies, afhangende schouders en ook ook weer color blocking. Het Groninger Museum pakt groots uit met een tentoonstelling over de Frans-Tunesische couturier Azzadine Alaïna, zelfs al verkeert het museum op het randje van faillissement. In de omgeving van Amsterdam bereiden ondernemers en consumenten zich voor op de mogelijke komst van een nieuwe factory outlet center genaamd Sugar City. De Nederlandse modeketen voor heren- en damesmode Steppin' Out is vanaf januari in handen van pakkenspecialist The Society Shop. Bas Kosters opent de Amsterdam Fashion Week, met een show waarin hij verwijst naar sponsor Vodafone. Er komt een recordaantal bezoekers op het evenement af: 20.000.

In februari creëren de jonge Nederlandse ontwerpers van And Beyond badmode voor We Fashion en het Deense talent Stine Riis wint de eerste editie van de talentenjacht van H&M. Mattijs van Bergen is, om zijn collectie in Londen te kunnen presenteren, naarstig op zoek naar financiële steun. De ontwerper, die ook schoenen ontwerpt voor United Nude, kan nog niet voorzien dat hij in november 25.000 euro zal winnen. Ook Walter van Beirendonck heeft financiële problemen. Zijn conceptstore in Antwerpen moet hij noodgedwongen sluiten. Jacob de Jonge treedt eind maart af als CEO van warenhuisketen de Bijenkorf. Jil Sander wil juist terugkeren naar het label dat haar naam draagt. Het is het startschot voor speculaties over de toekomst van ontwerper Raf Simons.

De Belgische ontwerper blijkt niet naar Yves Saint Laurent te gaan. Begin maart wordt duidelijk dat Hedi Slimane bij het Franse modehuis aan de slag gaat als hoofdontwerper. Het nieuwe gerucht die maand: H&M zou met een nieuwe modeketen komen. In Nederland start Steps een samenwerking met Addy van den Krommenacker. Francisco van Benthum krijgt het Mode Stipendium uitgereikt. Een fusie tussen retailserviceorganisaties Intres en Euretco lijkt er nu echt te komen. Maar negen ondernemers die voorheen aangesloten waren bij Euretco's formule Runnersworld nemen het heft in eigen hand en zetten een nieuwe keten op poten: Lopers Company.

In aFashionUnited jaaroverzicht 2012 (deel 1)pril wordt de toekomst van de Belgische ontwerper Raf Simons duidelijk: hij gaat naar Dior. Samenwerkingen zijn er ook in de lente van 2012. Maarten van der Horst ontwerpt voor de Britse retailer Topshop en modezussen Spijkers & Spijkers steken de supporters van het Nederlands elftal in een nieuw tenue van biermerk Bavaria. Terwijl ondernemers en CBW-Mitex zich blijven verzetten tegen de komst van nieuwe factory outlet centers, besluit ondermodeketen Hunkemöller honderd nieuwe winkels in Duitsland te gaan openen. Trendgoeroe Lidewij Edelkoort wordt bekroond met de Prins Bernhard Cultuurfonds prijs. Minder vrolijk is het faillissement van Tango Shoes. Ook Jan Jansen Shoes bv, verantwoordelijk voor de winkels van de schoenencouturier, gaat ten onder. Het bedrijf maakt dezelfde maand nog een doorstart.

Het Britse Aquascutum maakt in mei een doorstart. Men at Work wordt middels een management buy-out overgenomen. Supertrash wil groot worden in de Verenigde Staten en kondigt aan een winkel te gaan openen in New York, terwijl laarzenmerk Kiboots juist de pijlen op Londen richt. Het merk met tapijtschoenen opent een shop-in-shop bij Topshop in Oxford Street. De Arnhem Mode Biënnale vindt een nieuwe directeur: Olga Godschalk. Curator Lidewij Edelkoort kiest als thema ‘fetisjisme’. Modemerk Mexx moet juist op zoek naar een nieuwe leider. CEO Thomas Grote heeft onverwacht laten weten het merk per direct te verlaten. Het Nederlandse label Just B. besluit te stoppen. En Staatssecretaris Halbe Zijlstra kondigt aan de komende tijd te gaan bezuinigen op modeopleidingen.

Juni staat in het teken van de strijd tegen witte leggings en een wildplasser die winkels in Den Haag teistert. Mart Visser voor V&D krijgt een vervolg en Marlies Dekkers besluit ‘ja’ te zeggen tegen een gastcollectie voor ondermodeketen Hunkemöller. Investeringsmaatschappij Varova neemt een meerderheidsbelang in Sissy Boy en ook het modeconcern FNG geeft aan op overname pad te zijn. Een klein jaar nadat hij samen met Astrid van Engelen had besloten om vanwege het zware economische klimaat te stoppen met hun label Klavers van Engelen, staat Niels Klavers aan het roer van de Gerrit Rietveld Academie, de school waar hij in 1995 zelf is afgestudeerd. Aan FashionUnited laat hij weten zich helemaal thuis te voelen.

Dit is deel 1 van het FashionUnited jaaroverzicht 2012

Foto boven: Bas Kosters tijdens Amsterdam Fashion Week
Foto onder: Marlies Dekkers voor Hunkemoller

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN