• Home
  • V1
  • Leads
  • Forse daling aantal nieuwe winkelcentra

Forse daling aantal nieuwe winkelcentra

bezig met laden...

Leads

Het aantal nieuw geopende winkelcentra in Europa daalde in een een jaar tijd met bijna vijftig procent. Ook in Nederland heeft de economische crisis een stempel op de groei van winkelcentra gedrukt. Volgens het onderzoek van de

internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield zal het aantal openingen van nieuwe winkelgebieden in Europa ook in 2011 blijven dalen.

Het aantal openingen van nieuwe winkelcentra in Europa bereikte het laagste niveau sinds 2005, dat maakt nieuw onderzoek van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield bekend. In de eerste helft van dit jaar, werd 2,1 miljoen vierkante meter nieuwe winkelcentrumruimte aan de markt toegevoegd. In totaal werden 64 shopping malls geopend. Ten opzichte van 2009, toen 120 winkelcentra werden geopend, is dit een daling van bijna 50 procent.

Het onderzoekers van het niet-beursgenoteerde vastgoedbedrijf, zien het somber in, en voorspellen een verder daling in 2011. Verwacht wordt dat het aantal nieuwe opleveringen in Europa rond de 5,2 miljoen vierkante meter zal liggen. Deze stijging van 3,9 procent met dit jaar, zal de kleinste stijging zijn op jaarbasis in bijna 30 jaar.

In Nederland werd het eerste half jaar van 2010 circa 35.600 vierkante meter winkelcentrumruimte opgeleverd, zo staat beschreven in ‘Shopping centre development report Europe’. Hiervan bestond 22.000 vierkante meter uit nieuwe ontwikkelingen en 13.600 uit uitbreidingen van bestaande winkelcentra.Hoewel de economische crisis duidelijk een stempel drukt op de groei in Nederland, heeft dit toch nog een beperkt effect op het totaalcijfer. Dit omdat voor veel nieuwe winkelcentra de ontwikkeling al een geruime tijd geleden is gestart. Wel geeft het rapport aan dat er in het afgelopen half jaar veel plannen door publieke en private partijen uitgesteld werden en dat het aantal nieuwe ontwikkelingen zeer laag was.

Voor de komende 1,5 jaar wordt naar verwachting in Nederland circa 221.390 vierkante meter winkelcentrumruimte geopend. Het grootste project daarvan is de Maasboulevard in Venlo.

Vorig jaar maakte Cushman & Wakefield ook al bekend dat door de rammelende economie en een gebrek aan vertouwen bij consumenten, de vraag naar winkellocaties was afgenomen. Dit had vooral een prijsdaling van huur in de duurste winkellocaties wereldwijd tot gevolg. Zo nam de huur in de Amsterdamse Kalverstraat met vier procent af. De huur op de Lijnbaan in Rotterdam was in 2009 meer dan 5 procent goedkoper.

Cushman Wakefield
Winkelcentra
Winkelcentrum
winkelhuur