• Home
  • V1
  • Leads
  • Fur Award naar Claes Iversen

Fur Award naar Claes Iversen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Het gebruik van bont in de mode-industrie is omstreden. Dat bleek wel uit de reacties op de show en ontwerpwedstrijd die Furlab, het innovatiecentrum van het Nederlands Bont Instituut, deze week organiseerde. De locatie bleef tot daags voor

aanvang geheim teneinde actievoerders buiten de deur te houden. Actiegroep Bont voor Dieren protesteerde ondertussen fel tegen het evenement in de landelijke media. En terwijl buiten een tiental actievoerders -onder wie actrice Georgina Verbaan- in de kou demonstreerden, pleitte Tweedekamerlid Ger Koopmans (CDA) binnen voor behoud van de pelsdierhouderijen in Nederland en tegen het verbod daarop waarvoor het wetsvoorstel inmiddels bij de Eerste Kamer ligt.

Met het op hande zijnde verbod in het achterhoofd kreeg de uitreiking van de 'Fur Innovation Awards' iets geforceerds. 23 jonge ontwerpers hadden van het Bont Instituut gratis materiaal (lam, konijn, nerts) ter beschikking gesteld gekregen om mee aan de slag te gaan. Dat resulteerde in een gevarieerde en kleurrijke melange op de catwalk. Van zeer 'serieuze' bontmantels in allerlei kleuren, maar ook humoristische uitdossingen (genomineerde Hyun Yeu had zijn bijdrage toepasselijk 'Yeti Attack' gedoopt) tot creaties waarin het materiaal min of meer terloops en puur ter decoratie, in een strook op een mouw of aan een kraag, was gebruikt. Uiteindelijk bleef toch de twijfel bestaan over de artistieke noodzaak van het gebruik van bont.

Bontproducent Saga Furs uit Denemarken reikte aanmoedigingsprijzen uit aan Maikel Bongaerts, die in 2007 de Frans Molenaarprijs won met een mannencollectie waarin ook een gele (nep) bontjas, en Denise Esser. Esser had het bont in banen op kledingstukken aangebracht en liet die uitlopen in stroken van dunne stekels van metaal. Met deze speldenvelden werd het licht- en bewegingseffect van het bont perfect nagebootst, maar ook getransformeerd tot iets hards. Los van de -al dan niet bedoelde- symboliek van het stekelvarken dat zijn stekels opzet bij dreigend gevaar.

Ook de winnaar van de Fur Innovation Award, de van oorsprong Deense ontwerper Claes Iversen, had het bont (silverfox gecombineerd met mensenhaar!) vrij sober gebruikt. Zijn eerste model in pak droeg alleen een tas van bont en haar bij zich en de tweede een rokje van kortgeschoren bont. Pas daarna kwam de lange blazer (foto) met harige onderkant. Iversen wint 10.000 euro te besteden aan bont. De twee
winnaars van de aanmoedigingsprijs mogen een week naar Denemarken voor een
masterclass bij Saga.

Bont
Claes Iversen
fur innovation award
FURlab
fur works