• Home
  • V1
  • Leads
  • Furlab opent bontseizoen met bontparade

Furlab opent bontseizoen met bontparade

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Van bomberjacks met een bontkraag en trenchcoats met mouwen van bont tot complete bontstola’s. Uit een grote zwarte bus met de letters ‘Furlab Streetview 2011/2012’ op de Dam in Amsterdam stappen achttien modellen

die van top-tot-teen gehuld zijn in bontkleding. Het Furlab, een initiatief van stichting het Nederlands Bont Instituut, organiseert vandaag in drie steden een bontparade. “Een bontparade was vroeger dé manier om het bontseizoen te openen. Met Streetview willen wij deze traditie een nieuw leven inblazen,” vertelt Rob Haarman, zelf ook gekleed in een lange zwarte jas afgezet met bont.

Dat

het onafgebroken regent, weerhoudt de stichting er niet van om een modeshow te geven op de Dam. Gewapend met paraplu’s en een stapel folders begint de stoet aan hun optocht. Met de straatmodeshow wil de stichting ook aandacht vragen voor het Origin Assured en Furlab label. Het Furlab label verzekert consumenten dat het bont afkomstig is van een Nederlandse nertsenhouderij. Het Origin Assured label moet garanderen dat het bont afkomstig is uit landen waar goede dierenwelzijnsregelgeving van kracht is.

Hoewel volgens Furlab anno nu één op de drie modedetaillisten artikelen verkopen waar bont in is verwerkt, voert slechts een handjevol van de bontverkopende winkeliers deze labels. “Hoeveel dat er precies zijn weten we niet, maar het zijn er nog veel te weinig. Daarom willen we daar vandaag ook aandacht voor vragen,” aldus Haarman.

Ondanks dat bont weer volledig terug is in het straatbeeld, is het niet bij iedereen geliefd, zo blijkt uit de reacties op de bontparade. Een voorbijgangster die moet wachten voor het stoplicht terwijl de bontoptocht voorbij loopt, vraagt snel aan een van de modellen of het bont allemaal echt is. “Ja,” knikt een van de modellen. De vrouw schudt haar hoofd. ”Jong en onwetend, jong en onwetend,” zegt de vrouw, terwijl ze snel doorloopt.

Toeristen die het ene moment nog aan het poseren zijn met Superman en een man met een Scream-masker op, pakken snel hun smartphones om de modeshow vast te leggen. Ook mevrouw Duijvis uit Almere draait zich verbaasd om naar de menigte. “Heel erg leuk,” antwoordt ze op de vraag wat ze van de modeshow vindt. Maar zodra de voorbijgangster in de gaten heeft dat het om echt bont gaat, betrekt haar gezicht. “Dat vind ik wat minder. Ik koop bewust geen echt bont. Daar wil ik niet aan meedoen. Maar de jeugd realiseert zich vaak niet waar bont vandaan komt en hoe het gemaakt is.” Haar dochter vult aan: “Zelfs hele jonge kinderen dragen tegenwoordig bont. Ik ben zelf leerkracht en spreek hen er regelmatig op aan. ‘Maar voor mijn jas is toch geen dier doodgemaakt?’ vragen ze dan. Jawel, leg ik hen dan uit.”

Romy Janssens wordt samen met een vriendin op weg naar de Bijenkorf afgeleid door de modellen van het Furlab. ”De manier waarop ze het maken is niet goed, maar het is mode dus het kan,” aldus Janssens over de bontoptocht. Verderop op de Dam kijkt Niek van der Veen uit Nijmegen met zijn vriendin en hun Yorkshire Terriër naar de bontparade. ”Ik heb er niks op tegen. Wij dragen allebei ook bont,” zegt Van der Veen. Dat het Furlab aandacht wil vragen voor bontkeurmerken Origin Assured en Furlab label, vindt hij goed, maar het label zou voor hem niet doorslaggevend zijn bij de aankoop van een kledingstuk waar bont in is verwerkt. “Als de omstandigheden voor dieren die voor bont zijn gebruikt beter zijn dankzij het label, dan is dat mooi, maar uiteindelijk gaat het mij erom of de kleding mooi is,” aldus Van der Veen.

Maar volgens dierenrechtenorganisatie Bont voor Dieren is ook de situatie voor dieren die voor bont van het Furlab label en het Origin Assured label gebruikt worden schrijnend, zo liet de stichting weten in een verklaring. ”Het bont dat vandaag te zien was tijdens de ‘bontparade’ is afkomstig van dieren die enkel voor hun vacht gedood zijn. De dieren leven onder erbarmelijke omstandigheden voordat ze worden geëlektrocuteerd of vergast. Gelukkig heb je bont niet nodig om je fashionable en warm te kleden. Op de Bontvrijlijst van Bont voor Dieren staan steeds meer winkels en merken die verklaren geen bont te verkopen zoals H&M, de Bijenkorf en V&D. Ook zijn er steeds meer modeontwerpers die geen gebruik maken van bont zoals Iris van Herpen, Bas Kosters en Antoine Peters.”

bont instituut nederland
bont voordieren
FURlab
origin assured