• Home
  • V1
  • Leads
  • Fusie Euretco en Intres een feit

Fusie Euretco en Intres een feit

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De fusie tussen retailservice-organisaties Euretco uit Breda en Intres uit Hoevelaken is een feit. Dinsdag is het proces afgerond. De retailservice-organisatie die hieruit ontstaat gaat verder onder de naam Euretco. De naam Intres is verleden tijd.

In

april 2011 maakten Euretco en Intres bekend dat de mogelijkheden voor een fusie werden onderzocht. Door samen te werken hopen de twee retailservice-organisaties het voortbestaan van de bij hen aangesloten zelfstandige retailers veilig te stellen. Hoofdoel is schaalvergroting te bereiken waardoor de efficiency en kwaliteit van de dienstverlening kan worden verbeterd en nieuwe investeringen mogelijk worden. De twee organisaties werken al samen bij de organisatie van modevakbeurzen Man&zo, Jas&zo en Vrouw&zo, die tweejaarlijks plaatsvinden in Brandboxx Almere. In maart 2012 stemde een meerderheid van de leden van Intres in met de beoogde fusie.

De gesprekken hebben geruime tijd in beslag genomen. Directievoorzitter Harry Bruijnik van Euretco zei in september in een interview met bedrijfsblad Profiel dat er verschillen tussen de twee organisaties bestonden, onder meer dat Euretco een vennootschapsstructuur kent en Intres een coöperatie is. Bruijnik: "De uitkomsten van het boekenonderzoek, financieel en juridisch, moeten in detail worden besproken. Discussies over de waardebepaling gaan niet alleen over de winstgevendheid, maar ook over de vraag welke risico’s spelen. Maar van beide zijden is er een positieve intentie om eruit te komen en ook vanuit de branches wordt onze intentie zeer ondersteund.”

Brancheorganisatie Mitex liet begin dit jaar weten de fusieplannen te steunen. “De positie van de zelfstandige ondernemer komt in de nabije toekomst steeds meer onder druk te staan. Intensieve samenwerking is nodig om op alle veranderingen goed in te kunnen spelen. Schaalgrootte creëren levert voordelen op. Voor de zelfstandige ondernemer is dat enorm belangrijk,” zo liet voorzitter Jan Meerman weten.

Modint mengde zich via de Nederlandse Mededinginsautoriteit (NMA) in de voorgenomen fusie. In een brief aan de NMA wees de brancheorganisatie er op dat de vergoedingen die leveranciers gemiddeld voor de dienstverlening door de retailserviceorganisaties moeten betalen, de afgelopen jaren fors zijn gestegen. “We gaan er vanuit dat de voorgenomen concentratie tussen de brancheorganisaties zal bijdragen aan voldoende schaalvoordelen om deze trend te buigen, zodat leveranciers de voor hun bedrijfsvoering eventueel noodzakelijke prijsstijgingen zo beperkt mogelijk kunnen houden,” aldus Modint.

Sport-Partner meldt dat de NMA bezwaar heeft gemaakt tegen een fusieorganisatie met daarin twee sportwinkelformules, Intersport en Sport 2000. Hetzelfde geldt voor de licentiegevers van beide formules. In het persbericht van Euretco wordt niet gemeld hoe dit vraagstuk is opgelost.

De volgende stap in het fusieproces is de daadwerkelijke integratie van de twee organisaties. Euretco laat weten dat door de fusie "een aantal arbeidsplaatsen" zal verdwijnen, waarvoor in de komende weken gesprekken met medewerkers zullen worden gevoerd. Alle activiteiten worden samengebracht in Hoevelaken in het huidige hoofdkantoor van Intres. De Euretco-locaties in Breda en Houten zullen op termijn worden gesloten. In de komende maanden verhuizen diverse afdelingen naar Hoevelaken.

Bij het nieuwe Euretco zijn 2400 ondernemers aangesloten die samen 3500 winkels exploiteren. De nieuwe directie zal bestaan uit: Harry Bruijniks (directievoorzitter), Kenaad B. Tewarie (CFO/CIO), Peter Dirks en Steve Evers.

Euretco
Intres