• Home
  • V1
  • Leads
  • G-Star Raw Talent Award voor Yvonne Kwok

G-Star Raw Talent Award voor Yvonne Kwok

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Yvonne Kwok van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) is donderdagavond tijdens Lichting 2012 onderscheiden met de G-Star Raw Talent Award ter waarde van 10.000 euro. Uit de veertien afgevaardigden van de zeven

Nederlandse modeacademies werd Kwok door de internationale jury – onder andere Margeretha van den Bosch (creatief adviseur bij H&M) en Marieke van Dongen (senior designer bij Raf Simons) – en uit stemmen van vooraanstaande Nederlandse inkopers, stylisten en journalisten gekozen als het meest veelbelovende ontwerptalent van dit jaar.

De award, een initiatief van denimmerk G-Star om de modeacademies en de mode-industrie te verbinden, werd voor de zesde keer uitgereikt in een tot de nok toe gevulde Zuiveringshal van de Westergasfabriek in Amsterdam. Een groot contrast met de uitreiking van de Frans Molenaar-prijs een dag eerder, die plaatsvond in de tot catwalk omgetoverde gang van de Meesteropleiding Coupeur. Hoewel aan beide awards een prijzenpot van 10.000 euro is verbonden, wordt Lichting van oudsher groter aangepakt. Frans Molenaar financieert de prijs volledig uit eigen zak, terwijl G-Star ook steun krijgt van HNTK, Premsela en de Amsterdam Fashion Week.

De winnares, die een stage volgde bij modeduo Viktor & Rolf, liet zich voor haar collectie inspireren door de mentale strijd die ontwerpers voelen door de restricties die gelden binnen de modewereld. Dat bracht haar op het idee van de marionetpop, die letterlijk en figuurlijk naar iemands pijpen danst. Het resultaat was een speelse, carnavaleske collectie waarin draagbaarheid werd gecombineerd met experimentele handwerktechnieken. Zo werd de zestiende-eeuwse molensteenkraag gedeeltelijk omgetoverd tot een bontgekleurd korset en maakte ze een rokje van vlakken leer waar draadjes in verwerkt waren; een verwijzing naar de marionetpop. Het prijzengeld zet Kwok tijdelijk in de ijskast. De ontwerpster wil eerst meer ervaring opdoen, voordat ze haar eigen label begint.

Andere uitblinkers waren Jef Montes (ArtEZ), die de traditionele miskleding van katholieke priesters omtoverde tot high-fashion stola’s en jurken in glanzend paars, wit en rood, en Esther Kruyer (eveneens ArtEZ), die een sportieve doch vrouwelijke collectie ontwierp in luxe materialen en colorblocking kleuren als roze en turkoois. Morta Griskeviciciute (Gerrit Rietveld Academie) viel op vanwege haar gebruik van ondraagbare materialen als behang, plastic en donkergoud folie in juist zeer draagbare ontwerpen als een hoge taille broek, een rok en een jas. Net als haar inspiratiebron Robert Polidori, een fotograaf die verwoeste gebieden als Chernobyl, Beirut en New Orleans na orkaan Katrina zo weet vast te leggen dat het mooi wordt, beschikt ze over een bijzonder talent om iets afstotelijks om te zetten in iets kunstzinnigs en, in haar geval, op een bijzonder stijlvolle manier.

Stephanie Broek

Foto’s: Yvonne Kwok - Peter Stigter

AFW
AIFW
Amsterdam Fashion Week
Amsterdam International Fashion Week
g-star raw talent award
LICHTING
lichting 2012
yvonne kwok