• Home
  • V1
  • Leads
  • Geen zorgen Hema na verlies door financiering

Geen zorgen Hema na verlies door financiering

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Hema, dat door de overname door Lion Capital in juli 2007 een schuld heeft van ruim een miljard euro, lijkt zich geen zorgen te maken. De schuld, die is ontstaan doordat Hema de financieringskosten voor de overname zelf voor zijn rekening heeft genomen, kwam naar voren omdat

Het Financieele Dagblad aandacht besteedde aan het in mei uitgekomen jaarverslag. Uit dat verslag bleek dat de rente van de lening zo hoog is dat Hema in 2007 per saldo een nettoverlies van 18,8 miljoen euro heeft geleden. Volgens Judy op het Veld van Hema is er geen reden te denken dat de cijfers over 2008 slechter zullen zijn.
Het argument dat Hema pas in de tweede helft van vorig jaar is overgenomen en de verliezen dit jaar dus nog hoger zullen uitpakken is volgens het bedrijf niet juist. "De verliezen hebben niet alleen met de rente te maken," zegt Op het Veld. "Ook eenmalige kosten die gepaard gingen met de overname droegen bij aan het verlies. In 2008 zijn die kosten niet aanwezig. Maar we kunnen natuurlijk niet zeggen dat we in 2008 geen verlies zullen leiden." Zorgen om Hema hoeft men zich volgens Op het Veld echt niet te maken: "Je kunt het vergelijken met de financiering van een huis. Je hebt een schuld, maar kunt er wel wonen. De kosten komen voor rekening van Hema, maar het is niet zo dat we het nu allemaal terug moeten betalen." De omzet van Hema steeg van 965 miljoen in 2006 tot meer dan één miljard vorig jaar. Zonder de rentelast zou het bedrijf geen verlies maken. Op het Veld: "De cashflow (inkomstenstroom) is goed. Hema is een gezonde organisatie."

Het is de eerste keer dat Hema een zelfstandig rapport over de winst uitbracht omdat het tot de overname door de Britse private equity-investeerder Lion Capital tot Maxeda behoorde waar onder meer Bijenkorf, Hunkemöller, Claudia Sträter onder vallen.

Hema opent dit jaar in totaal vijftig nieuwe winkels en zal over twee jaar verhuizen naar een nieuw hoofdkantoor op het NDSM -terrein in Amsterdam-Noord.

 

HEMA
Lion Capital