• Home
  • V1
  • Leads
  • Geitenwollenwinkel: 'Geen slippers met geitenwollensokken meer'

Geitenwollenwinkel: 'Geen slippers met geitenwollensokken meer'

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

"Als men spreekt over het geitenwollensokken imago is dit vaak spottend bedoeld en gaat het over mensen die ergens geiten fokken, kleinschalig denken en sandalen met geitenwollensokken dragen. Wat vergeten wordt is dat geitenwollensokken van oorsprong op een duurzame manier gemaakt

worden, en daar spelen wij met ons merk en de winkel op in," vertelt Lavinia Bakker, één van de twee oprichters van Geitenwollenshirts en mede-eigenaresse van de Geitenwollenwinkel die deze week werd geopend.

Het merk Geitenwollenshirts is in 2013 uit de behoefte van Lavinia en Abigail Bakker ontstaan. De

tweeling was opzoek naar leuke, duurzame, simpele en goed vallende T-shirts. Omdat de zussen dit niet goed konden vinden, begonnen ze hun eigen merk. De collectie werd uitgebreid naar truien en vesten met prints. In mei 2014 openden ze hun eerste pop-up store aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Ze openden deze later nog een keer. De tijdelijke winkel liep zo goed dat ze gingen kijken of het mogelijk was om een eigen winkel te openen. Zo stuitten ze op het pand in de Utrechtsestraat 37 in Amsterdam. Het merk Geitenwollenshirts wordt niet via andere retailers verkocht, en is alleen beschikbaar in de online shop en in de eerste winkel in de Utrechtstraat 37 in Amsterdam.

Langzaam druppelen bekenden de winkel binnen en cirkelen ze met een glaasje bubbels in de hand rond de kledingrekken. Het pand is diep met witte muren en een witte vloer. In het midden van de winkel staat een grote houten tafel, van oude wijnvaten gemaakt, met een schaal 'geitenkeutels' van chocolade. Aan beide kanten van de winkel staan wit stalen kledingrekken en afwisselend een museumvitrine waar kettingen, armbanden, oorbellen en ringen in liggen.

"Zullen we even achter in de winkel gaan zitten?" vraagt Bakker als ze naar een moderne stoel en een oude bank wijst. "Toen we ons merk Geitenwollenshirts aan het opzetten waren, kwamen we veel mensen tegen die wel ecologische kleding wilden kopen, alleen niet wisten waar," zegt ze. "Daar wilden we wat aan doen."

Geitenwollenwinkel verkoopt biologische kleding

"De collectie Geitenwollenshirts is niet voor een bepaalde doelgroep ontworpen, maar voor mensen die op een bewuste manier leven en toffe kleding willen hebben. Dus geen Jezus-slippers met geitenwollensokken, maar modern en bewust," vertelt Bakker. Omdat de collectie van Geitenwollenshirts niet groot genoeg is om de hele winkel te vullen, verkopen de zussen ook andere merken. "Een voorwaarde is dat de merken hun collecties biologish en eerlijk ontwikkelen." Zo verkoopt de winkel als eerste in Nederland Kowtow, een merk uit Nieuw-Zeeland, en Groceries Apparel, een Amerikaans merk. Naast kleding verkopen ze ook tassen, accessoires en schoenen. Die zijn ook allemaal ecologisch geproduceerd. Bakker vertelt dat de accessoires van oude wijnvaten met de hand in Afrika zijn gemaakt. "Als je de schoenen niet meer wil hebben, komt er na bepaalde tijd een bloem uit."

Het merk Geitenwollenshirts is 100 procent ecologisch. De productie vindt in Bangladesh en Pakistan plaats, en de materialen die ze gebruiken zijn afkomstig uit India. "Wij hebben het Fairware logo op onze kleding zitten. Dat houdt in dat alles eerlijk gemaakt is. Er is geen sprake van kinderarbeid en de arbeiders worden in eerlijke lonen uitbetaald. Het hele productieproces wordt nagelopen. Daarnaast werken we met Global Organic Textile Standard. Zij garandeert de eerlijke omstandigheden voor het katoen dat wij gebruiken. Het is met regenwater geïrrigeerd, waardoor je zo min mogelijk waterverspilling hebt. Er zijn eerlijke lonen voor de boeren en ze zorgt ervoor dat er geen pesticide en herbicide wordt gebruikt," zegt Bakker. Grootse uitbreidingsplannen heeft de tweeling nog niet. Ze wil eerst kijken of de winkel een succes wordt. Wel heeft het duo de ambitie een winkel in Londen en New York te openen, omdat de bewuste en ecologische manier van leven in deze steden al is opgenomen.

Laurie van Deventer

Geitenwollenshirts
Geitenwollenwinkel
Winkelopening