• Home
  • V1
  • Leads
  • Goed voorbereid naar de bank

Goed voorbereid naar de bank

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Ondernemers hadden vorig jaar meer moeite om een banklening te krijgen dan in 2007. Van de MKB-ondernemers die een banklening wilden, gaf 54 procent in een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek aan, dat de moeite of

inspanning die hiervoor nodig was, flink is toegenomen tussen 2007 en 2010. Rob Wolthuis van MKB-Nederland: “Er zijn echt retailers die hierdoor in de knel komen. Toch zijn er alternatieven.”

Het aantal MKB-bedrijven dat financiering heeft gezocht is met de helft toegenomen tussen 2007 en 2010. Maar om daadwerkelijk geld te lenen van een bank, werd juist een stuk lastiger. Slechts 61 procent van de bedrijven die een lening probeerden te krijgen bij een bank, is hierin volledig geslaagd. Dat was in 2007 nog 84 procent, meldt het CBS.

Of het echt slecht nieuws is dat ondernemers moeilijk een lening kunnen lospeuteren, durft Rob Wolthuis niet te zeggen. Wolthuis is secretaris algemeen economisch beleid, onderwijs en innovatie bij MKB-Nederland. “Het was natuurlijk wel bekend dat door de economische crisis banken veel strenger zijn geworden. Vooral de kleine bedrijven, met minder dan tien man personeel, zijn hier de dupe van geworden.”

Hoewel de crisis volgens Wolthuis grotendeels achter de rug is, is het aantal leningen nog niet op het oude niveau. “Banken zijn allesbehalve happig om leningen te geven.” Volgens het CBS omdat de retailers te weinig eigen kapitaal hebben of onvoldoende onderpand. Ook een slechte kredietwaardigheid van het bedrijf en te veel risico voor de geldverstrekker speelde een rol.

Een tip heeft Wolthuis wel: “Als je naar de bank gaat, bereid je dan heel goed voor. Weet waar je over praat en ken je financiële plaatje. MKB-Nederland geeft tips via Ondernemerskredietdesk.nl.” Ook modebranchorganisatie CBW-Mitex houdt zich bezig met kredietaanvragen. “Die worden regelmatig onnodig afgewezen. Soms omdat banken verouderde of verkeerde branchecijfers gebruiken,” laat de organisatie weten.

Wolthuis vult aan: “Wees ook actief naar het vragen van borgstelling van de overheid. Bij een lening van 2,5 ton, staat de overheid dan voor 80 procent garant.” MKB-Noord maakte zich eerder al druk over de borgstelling. Volgens de organisatie benutten noordelijke ondernemers nog veel te weinig de regelingen die er zijn om ze te helpen hun plannen te realiseren. Zo trok de provincie Drenthe eind 2009 zes miljoen euro uit voor steun aan mkb-bedrijven die door de crisis in financiële problemen zitten. Twaalf bedrijven hebben een beroep gedaan op het geld. Daardoor is ongeveer de helft van het budget besteed, meldt regiomanager Ron van Gent aan RTV-Drenthe.

En als het dan nog niet lukt? Wolthuis: “Er zijn alternatieven, zoals een lening vragen aan een familielid. Of zoek op internet naar crowdfunding. Je pitcht dan je idee op internet en anderen kunnen beslissen of ze daar geld willen insteken.

CBS
lening
MKB
ondernemerskredietdesk