• Home
  • V1
  • Leads
  • Grand Seigneur naar ontwerper Jan Taminiau

Grand Seigneur naar ontwerper Jan Taminiau

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

In november vorig jaar nam Jan Taminiau al het Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds in ontvangst. De ontwerper mag nu ook het winnen van de Grand Seigneur als wapenfeit aan zijn CV toevoegen. Brancheorganisatie Modint heeft bekend gemaakt dat Taminiau op 27 maart de

zesentwintigste Grand Seigneur krijgt uitgereikt.

Jan Taminiau is volgens de jury van de modeprijs één van de bekendste en meest geliefde modeontwerpers van Nederland. "Hij is bij uitstek één van de leidende ontwerpers van een nieuwe generatie die zoveel impulsen geeft aan de creatieve industrie in ons land. Hij verweeft op een verrassende wijze traditionele stoffen en ambachtelijke handwerktechnieken met vooruitstrevende vormgeving," is het lovende oordeel van Han Bekke, juryvoorzitter en voorzitter van modebrancheorganisatie Modint.

De ontwerper werd gekozen door een jury bestaande uit: Louki Boin, Liesbeth in 't Hout, Mariëtte Hoitink, Jan Berger, Frans Ankoné, John de Greef en voorzitter Han Bekke. Unaniem kozen de juryleden voor Taminiau. Hij voldoet volgens hen ruimschoots aan de criteria van de prestigieuze prijs.

Jan Taminiau wint zesentwintigste Grand Seigneur

De winnaar van de Grand Seigneur 2014 werkt ruim tien jaar als zelfstandig ontwerper. Zijn afstudeercollectie met de postzakjas is in de modewereld inmiddels een begrip. Dat jasje was ook het eerste ontwerp van zijn hand dat Koningin Máxima in het openbaar droeg, bij de opening van de Arnhem Mode Biënnale in 2009. Vorig jaar mocht hij twee inhuldigingsjurken voor haar maken. Sindsdien staat de telefoon in Taminiau's atelier in Baambrugge roodgloeiend. In november vorig jaar won de ontwerper het Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De Grand Seigneur is in 1984 ingesteld om personen, ondernemingen of instellingen te onderscheiden die door daad, prestatie en persoonlijkheid hebben bijgedragen tot vorming van een beter begrip van mode en kleding. De eerste Grand Seigneur werd in 1984 uitgereikt aan Cecile Kanteman. Daarna volgden onder andere Victor & Rolf, Jan Jansen, Marlies Dekkers, Lidewij Edelkoort, G-star, Inez van Lamweerde en Vinoodh Matadin. De laatste Grand Seigneur werd in 2012 uitgereikt aan modejournaliste Fiona Hering.

Taminiau krijgt zijn prijs tijdens het Nationaal Modecongres in het Stadhuis van Arnhem, op 27 maart.

Grand Seigneur
Jan Taminiau