• Home
  • V1
  • Leads
  • Grand Seigneur naar Van Lamsweerde en Matadin

Grand Seigneur naar Van Lamsweerde en Matadin

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De Grand Seigneur gaat dit jaar naar het fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Dat heeft Modint bekend gemaakt. Op 17 juni aanstaande reikt Alphons Schouten -voorzitter van Modint- de fotografen de hoogste

onderscheiding binnen de modebranche.

“Wij zijn trots op Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin als nieuwe “Grand Seigneur” winnaars”, aldus juryvoorzitter Han Bekke. De jury, die verder bstaat uit Jan Berger, Louki Boin, John de Greef, Liesbeth in ’t Hout, vindt dat het duo de prijs verdient vanwege de creativiteit, lef en originaliteit waarmee het een plaats heeft veroverd aan de top van de internationale modefotografie.

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin worden ook wel aangeduid als het ‘Dutch Dreamteam’. Eind jaren tachtig braken ze door met het digitaal manipuleren van foto’s, een techniek die tot dan toe nog niet werd toegepast in de wereld van fotografie. Sinds vijftien jaar wonen Van Lamsweerde en Matadin in New York waar ze hun werk verkopen aan bladen als Vogue, Harper’s Bazaar en The New York Times Magazine. Verder behoren modehuizen als Louis Vuitton, Balenciaga, Gucci, Stella McCartney en Jean-Paul Gaultier tot hun klantenkring. Daarnaast hebben zij naam gemaakt in de autonome kunstfotografie.

Het is de 23e keer dat de Grand Seigneur wordt uitgereikt. De bij de onderscheiding behorende sculptuur is een ontwerp van Wendela Gevers Deynoot. Vorig jaar ging de prijs naar het ontwerpersduo Victor & Rolf. Eerdere winnaars zijn onder anderen Lidewij Edelkoort, Rattan Chadha, Günther Frank en G-Star.

Vanaf 25 juni t/m 15 september 2010 zal in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam de tentoonstelling van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin “Pretty Much Everything, Photographs 1985-2010” te zien zijn.

Foam
Grand Seigneur
MODINT