• Home
  • V1
  • Leads
  • H&M voor derde keer grootste afnemer biokatoen

H&M voor derde keer grootste afnemer biokatoen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

H&M staat weer bovenaan het lijstje van Textile Exchange, een organisatie die zich inzet voor de productie van biokatoen. De Zweedse modeketen was het afgelopen jaar opnieuw de grootste afnemer van de duurzame grondstof. In 2010 en 2011 was H&M ook al leider in het gebruik van biologisch katoen.

Het modebedrijf gebruikte in 2013 29 procent meer biologisch katoen in vergelijking met 2012. In totaal is nu 10,8 procent van al het katoen dat H&M gebruikt gecertificeerd biologisch katoen.

Henrik Lampa, verantwoordelijk voor duurzaamheid bij H&M, zegt erg trots te zijn op de prestaties. "We hebben duidelijke doelen over de toename van het gebruik van biokatoen. In 2020 willen we enkel nog duurzaam katoen gebruiken. Om onze ambitieuze doelstellingen te realiseren, creëren we een groeiende vraag naar biologisch katoen. We investeren ook in gerecycled katoen," zegt Lampa.

H&M lanceerde dit jaar de eerste producten die gemaakt zijn van gerecycled katoen. De grondstof kwam van textielafval dat consumenten hadden ingeleverd bij de modeketen.

H&M haalt C&A in met biologisch katoen

Het modebedrijf gebruikt sinds 2004 biologisch katoen. Vanaf 2007 biedt H&M kleding aan die gemaakt is van 100 procent biologisch katoen, en mode-items die voor de helft gemaakt zijn van duurzame materialen. Alle kledingstukken die ten minste 50 procent geproduceerd zijn met biokatoen, krijgen een speciaal labeltje.

"H&M is een prachtig voorbeeld van een bedrijf dat de textielindustrie kan veranderen," zegt LaRhea Pepper, algemeen directeur bij Textile Exchange, in een persbericht. "Door steeds meer gebruik te maken van biologisch katoen, zendt H&M een belangrijk signaal aan producenten. Tegelijk maakt het bedrijf duurzame mode toegankelijker voor een groot publiek."

C&A waarschuwt voor tekort aan biokatoen

In 2012 was C&A koploper in het gebruik van biokatoen. De van oorsprong Nederlandse kledingketen staat nu op de tweede plaats, meldt Textile Exchange in het 'Organic Cotton report 2013'. C&A heeft in 2013 100 miljoen kledingstukken van biokatoen verkocht. Net als H&M heeft het modebedrijf zichzelf tot doel gesteld om vanaf 2020 alleen nog maar duurzaam katoen te gebruiken.

In april waarschuwde C&A nog voor een tekort aan biokatoen. De productie van biologisch katoen blijft wereldwijd dalen, terwijl de vraag op de internationale markt toeneemt.

Foto's: H&M Conscious collectie 2014

biokatoen
Biologisch katoen
C&A
H&M
Textile Exchange