• Home
  • V1
  • Leads
  • Handelsboycot: Gevolgen voor de Russische fashionmarkt

Handelsboycot: Gevolgen voor de Russische fashionmarkt

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Wat staat de Russische modemarkt te wachten? Zullen de sancties van de EU en de Russische importstops de (internationale) retailactiviteiten in Rusland beïnvloeden? Darya Yadernaya, Russisch mode expert en algemeen directeur bij Esper Group, een internationaal adviesbureau, zegt dat

er geen reden is voor paniek. Yadernaya is optimistisch over de toekomst en deelt haar toekomstprognose met FashionUnited.

De sancties tegen Rusland zijn het gesprek van de dag en zorgen voor veel paniek in het land. Gevreesd wordt dat voor de gehele Russische markt, en met name de modebranche, het einde nabij is. Darya Yadernaya acht de vrees ongegrond. Hoewel inderdaad een aantal beperkende factoren van invloed is op retailers, kan slechts een klein deel daarvan een rol spelen als de zaak slecht afloopt. De mode expert denkt dat de huidige situatie voor de modeomzet in Rusland en de Russische economie juist gunstig zou kunnen uitpakken.

Russische bestedingen verplaatsen zich

Allereerst valt het op dat het aantal Russen dat in het buitenland winkelt is afgenomen. Zo daalde in de maanden mei en juni de omzet van Chanel boetieks in Londen met bijna 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Esper schat dat zo'n 35 procent van de klanten Russisch is; vooraanstaande warenhuizen in Parijs hebben in het tweede kwartaal van 2014 tussen de 20 en 22 procent aan omzetvolume ingeleverd ten opzichte van 2013. Ook dit wordt door het adviesbureau toegerekend aan de daling van de verkoop aan Russische toeristen.

Daar staat tegenover dat Tsyetnoy, een luxe warenhuis in Moskou, een omzetstijging heeft gerapporteerd van 39 procent. Ook TsUM, een ander warenhuis in Moskou, ziet de omzet stijgen. Analisten van TsUM klagen hooguit over de vertraging van de groei van twee cijfers naar enkele cijfers. En dit geschiedt allemaal ondanks, niet dankzij, de vermeerdering in waarde van de euro, stagnatie van de Russische economie, en de dreigende sancties. Het lijkt dus of Russen steeds meer kopen in het binnenland en steeds minder in het buitenland. Dit is een positief gevolg van de huidige politieke situatie, niet alleen voor Russische retailers, maar ook voor de Russische markt als geheel. Het is volgens Yadernaya tevens bewijs van de ontwikkeling van de Russische markt naar een meer volwassen luxemarkt, met een aanbod en dienstenpakket vergelijkbaar met Europese winkels en waarvoor de Russische consument extra wil betalen.

Meeste kleding in Rusland wordt in Zuid-Oost Azië en China geproduceerd

Hoewel de dreiging van een embargo door de EU en de Verenigde Staten op Rusland niet al te lang geleden nog voor onmogelijk gehouden werd, is het na de quota's op voedingsmiddelen in Rusland hét gesprek van de dag geworden. Volgens Darya Yadernaya moeten Russen de feiten onder ogen zien zonder in paniek te raken: Euratex berekende dat Rusland in 2013 kleding en textielproducten uit de EU importeerde ter waarde van 3,02 miljard euro, terwijl de algehele Russische markt in diezelfde periode en tegen dezelfde prijzen een omzet van 43,3 miljard euro boekte.

Het gaat dus over een matig importvolume dat gemakkelijk vervangen zou kunnen worden, vooral als het gaat over quota's en niet volledige importrestricties. Rusland blijft een belangrijke handelspartner voor de EU en aangezien de EU zich al zorgen maakt om de 12 miljard euro die verloren gaat als gevolg van de sancties op voedingsmiddelen, maakt een verlies van 3 miljard euro minder indruk. De expert concludeert dat Rusland niet wakker hoeft te liggen van de volumes in de modebranche. Daarnaast wijst zij op het feit de meeste kleding die in Rusland wordt verkocht in Zuid-Oost Azië en China wordt geproduceerd, en ook in Oost Europese landen en Turkije, landen waarvoor de sancties niet gelden.

Restricties op buitenlandse aankopen sporen Russische bedrijven aan

Tot slot acht Yadernaya de invoer van buitenlandse reisbeperkingen voor Russen - waarvoor in het land ook wordt gevreesd - vrijwel uitgesloten. Zij noemt het zelfs "ondenkbaar", maar omdat de economische omstandigheden wel dagelijks lijken te veranderen, moet volgens haar wel even stil worden gestaan bij deze mogelijkheid. Omdat de grensoverschrijdende handelsrestricties nog niet zijn afgehandeld, kan een aantal inkopen nog steeds over de grens worden gedaan. Gelet op sancties op voedingsmiddelingen die geen invloed hebben op individuen - inwoners van St Petersburg kunnen nog steeds de grens naar Finland oversteken om boodschappen te doen zoals ruim 11 procent al doet - is het onwaarschijnlijk dat Russen restricties op buitenlandse aankopen kunnen verwachten.

Al met al zullen restricties op buitenlandse inkopen of vrije toegang tot de mondiale markt een gunstige uitwerking voor Russische bedrijven, redeneert de expert. Gezien de redelijk hoge marktconsolidatie van het massamarkt segment - de Esper Group schat dat 19 procent van de confectiekleding-, accessoire- en schoenenomzet door Russische bedrijven gegenereerd wordt - kunnen santies de binnenlandse concurrentiepositie verbeteren en kansen blootleggen. Bedrijven die al vertegenwoordigd zijn in de Russische markt, en vooral diegene die van plan zijn deze markt aan te boren, krijgen ook nieuwe mogelijkheden. Darya Yadernaya denkt dat externe restricties de vraag in het binnenland juist ten goede zullen komen. Hierdoor krijgen Russische retailers en internationale retailers die in Rusland actief zijn meer kansen, hetgeen het land mogelijk zelfs uit de crisis zal helpen.

Van onze correspondent in Moskou

daryayadernaya
Esper Group
handelsboycot
restricties
Rusland