• Home
  • V1
  • Leads
  • Handschoenen centraal in Pécs

Handschoenen centraal in Pécs

bezig met laden...

Leads

Hester van Eeghen, Jackie Habets en Alexander Fielden werken in september 2010 mee aan Fingermarks; een handschoenenproject dat wordt gehouden in de Hongaarse stad Pécs. In Pécs –dat 200 kilometer van de hoofdstad

Boedapest af ligt -worden al vanaf 1761 handschoenen gemaakt. In de stad zijn nog zes handschoenenfabrieken over. Zij produceren exclusieve handschoenen, van de hoogste kwaliteit in beperkte oplage, voor labels zoals Boss, Luis Vuitton, Vivienne Westwood, Escada, Esprit en Chanel.

Deze fabrieken stonden echter nog nooit open voor kunstenaars en vormgevers ‘van buiten’ en dat is wat er gedurende Fingermarks gebeurt. Zo hebben Accessories Foundation, Elizabeth de Vaal, Jackie Habets en Karin van Paassen workshops georganiseerd die van 27 september t/m 1 oktober gegeven worden in de handschoenenfabrieken. Verder wordt op een van de avonden in het beroemde Nádor Hotel in het centrum van Pécs een Pecha Kucha-avond georganiseerd voor alle geïnteresseerden uit Pécs. In september 2011 opent een tentoonstelling met werk van de vormgevers en kunstenaars en de handschoenenfabrieken in Hotel Nádor. Tegelijkertijd beheert de Pécs Handschoen Cluster het Pécs Handschoen festival op het hoofdplein van Pécs, een tweedaagse reeks van evenementen. Speciaal voor deze gelegenheid opent in september een winkel in Pécs, waar de fabrieken hun producten verkopen.

Initiatiefnemer voor FingerMarks is kunstenaar Elizabeth de Vaal (die Den Haag en Hongarije als thuisbasis heeft). Het project wordt gefinancierd door de Accessories Foundation, de Nederlandse Ambassade, de handschoenenfabrieken en het Centrum voor Toerisme Pécs. Aan het project nemen verschillende Nederlandse en Hongaarse vormgevers en kunstenaars deel. Daaronder zijn de Nederlandse vormgevers Alexander Fielden, Ela Bauer, Chequita Nahar, Hester van Eeghen Jackie Habets en de kunstenaars Silvia B, Rozemarijn Lucassen en Merijn Bolink. De Hongaarse kunstenaars zijn o.a. Dóra Palatinus, Anna Baróthy en Zsuzsa Treff.

Dit jaar is Pécs, samen met Istanbul en Essen, uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

handschoenen
Hester van Eeghen
Pécs
Scroll down to read more