• Home
  • V1
  • Leads
  • Hans Textiel benadeelde schuldeisers

Hans Textiel benadeelde schuldeisers

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Hans van Heelsbergen heeft rond het faillissement van zijn winkelketen Hans Textiel een bedrag ontvangen van 2,8 miljoen euro. Volgens curator Jeroen Princen is er sprake van paulianeus handelen, zo schrijft hij in zijn tweede faillissementsverslag.

Een doorstart van de winkelketen heeft niet plaats kunnen vinden.

Het

bedrag dat Hans van Heelsbergen kon opstrijken, is opgebouwd uit gelden die zijn ontvangen door verkoop van de winkellocaties en goederen, voordat het faillissement werd uitgesproken. Hij liet in maart dit jaar, via de BV Body Textiel, pandrechten leggen op de vorderingen, inventaris en voorraden van de kledingwinkels en werd zo schuldeiser. In mei vroeg Van Heelsbergen zelf het faillissement aan.

In het tweede faillissementsverslag oordeelt curator Princen dat er sprake was van paulianeus handelen. Het is verboden om in aanloop naar een faillissement geld aan een onderneming te onttrekken en zo andere schuldeisers te benadelen. Van Heelsbergen verweert zich echter tegen deze conclusie. Volgens hem was het in maart nog helemaal niet duidelijk dat er een faillissement aan zat te komen. Ook dacht hij schuldeisers nog wel te kunnen betalen. Van Heelsbergen heeft, om zijn standpunt te ondersteunen, stukken naar de curator gebracht, die nog bestudeerd worden. In een volgend verslag dat Princen uiterlijk eind juni volgend jaar zal indienen, zal de curator hier zijn definitieve oordeel over vellen. Dan zal duidelijk worden of het een zaak voor de rechter is.

Van Heelsbergen claimt ook nog recht te hebben op een deel van de boedel, als verhuurder van vijf panden aan het bedrijf Hans Textiel, waaronder het hoofdkantoor, waarvan de huur bijna een ton per maand was. Princen is echter van mening dat Van Heelsbergen die huurovereenkomst zelf had moeten opzeggen, voordat het bedrijf ten onder ging. In het verslag schrijft Princen: “Juist Van Heelsbergen had deze huurovereenkomst moeten opzeggen, als hij in februari/maart 2011 geloofde dat hij de vennootschap zelf kon liquideren en de crediteuren kon voldoen.”

Een doorstart zit er voor Hans Textiel niet in. Tot op heden hebben zich geen geïnteresseerden gemeld voor de overname van de naam ‘Hans Textiel’. Wel hebben zich gegadigden gemeld voor een indeplaatstelling; een situatie waarin de oorspronkelijke huurder de huurovereenkomst aan een derde kan overdragen, zonder dat de verhuurder daaraan zijn medewerking hoeft te verlenen. Uiteindelijk is het alleen gelukt om een indeplaatsstelling te bewerkstelligen voor een pand in Naaldwijk.

In mei dit jaar werd het faillissement over Hans Textiel uitgesproken. Hoewel een deel van de filialen voor de uitspraak werd overgenomen door concurrenten als Zeeman, Wibra en terStal, waren nog 63 Hans Textiel-winkels geopend. Ruim 260 medewerkers verloren hun baan. Via het UWV heeft het personeel uiteindelijk achterstallige salarissen uitbetaald gekregen. Momenteel claimen het UWV en de belastingdienst nog zo’n 3,8 miljoen euro van het modebedrijf. De overige crediteuren hebben nog 2,2 miljoen euro tegoed.

faillisement
Hans Textiel