• Home
  • V1
  • Leads
  • Hellen van Rees over LVMH-nominatie

Hellen van Rees over LVMH-nominatie

18 feb. 2014

Leads

"Ze vonden me een gave ontdekking, zeiden ze aan de telefoon," zegt Hellen van Rees over de prijs van LVMH. Onlangs kreeg ze een belletje: ze is één van de dertig genomineerden voor de eerste editie van de LVMH Young Fashion Designer Prize. Hoewel ze het 'heel gaaf' en 'spannend' vindt om

genomineerd te zijn, blijft de ontwerpster uit Hengelo nuchter. "Waarschijnlijk vindt de jury alle kandidaten die nog over zijn een gave ontdekking.

300
.000 euro en een twaalf maanden durende intensieve begeleiding door het Franse concern voor luxe mode LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). Wat zou het voor Hellen van Rees kunnen betekenen als ze dat zou winnen? "Een gigantische sprong vooruit, van jaren ontwikkelen. Ik kan me bijna niet voorstellen wat het support van LVMH kan doen," zegt de ontwerpster. "Alleen de nominatie levert al veel publiciteit op. En dat ik in de lijst mag staan van dertig ontwerpers die genomineerd zijn, is al een bevestiging dat ik goed bezig ben."

Toen ze voor het eerst las over de prijs, wist ze meteen dat ze wilde mee doen. Ze stuurde afbeeldingen van haar laatste collectie plus inspiratieuitleg en publicaties. Uit duizend inzendingen werden dertig kandidaten gekozen, waaronder ook Bruno Pieters, Meadham Kirchhoff en Creatures of the Wind. De kandidaten komen uit verschillende landen, zoals Oekraïne en India. "De genomineerden zijn heel divers," zegt Van Rees. "De ene ontwerper maakt minimalistische mode, de andere meer streetwear of decoratieve kledingstukken. Er spreekt niet echt een voorkeur uit van de jury."

Nederlandse Hellen van Rees genomineerd voor LVMH prijs

De LVMH Group organiseert dit jaar voor het eerst de LVMH Young Fashion Designer Prize. Het concern met merken zoals Louis Vuitton, Marc Jacobs en Givenchy in hun portfolio wil met dit initiatief de creativiteit in de mode-industrie steunen. Delphine Arnault - de dochter van LVMH-topman Bernard Arnault - van LVMH is het creatieve brein achter de nieuwe prijs. "Ik was zeer onder de indruk van zowel het aantal deelnemers als de kwaliteit van de kandidaten," zegt Delphine Arnault in een persbericht. "Zoals we al hoopten, hebben we veel nieuw talent kunnen ontdekken. Ik ben heel enthousiast en blij dat ik ze kan ontmoeten in Parijs op 26 en 27 februari."

Eind februari zal Van Rees haar nieuwste collectie, voor de herfst en winter van 2014 en 2015 presenteren aan een jury met onder meer de voormalig hoofdredacteur van de Franse Vogue Carine Roitfeld, fotograaf Patrick Demarchelier en Net-a-Porter oprichtster Natalie Massenet. "Ik vind dat heel spannend, maar ik kijk uit naar de presentatie, omdat ik nieuwsgierig ben naar de feedback van de jury." De juryleden kiezen tien finalisten. Zij moeten eind mei hun werk presenteren aan een nieuw panel met grote namen als Karl Lagerfeld, Marc Jacobs, Nicolas Ghesquière, Raf Simons, Phoebe Philo en Riccardo Tisci.

Hellen
van Rees presenteert showt tijdens Londen Fashion Week

De herfst en wintercollectie voor 2014 en 2015 van Van Rees borduurt voort op haar eerdere werk. De collectie is een mix van grungy elementen en constructivisme in de ontwerpen en texturen. Van Rees zegt graag te spelen met tegenstellingen, in zowel vormen als texturen. Ook heeft ze een geborduurde stof toegevoegd aan haar collectie, genaamd 'Nakshi Kantha'. De stof is gemaakt met behulp van een traditionele borduurtechniek uit Bangladesh. Door dit fair trade materiaal te gebruiken steunt de ontwerpster vrouwen in Bangladesh, zodat zij een eerlijk loon verdienen door hun vakmanschap toe te passen.

Dinsdagavond 18 februari zal de Hengelose de collectie ook al presenteren op de laatste dag van Londen Fashion Week. Daarna reist ze af naar Parijs, waar haar collectie in een showroom zal hangen, voor inkopers. "Ik richt me heel erg op een niche in de modebranche," zegt Van Rees. "Daarom heeft het niet zo veel zin om alleen in Nederland te showen." Inmiddels heeft ze verkooppunten in Antwerpen, Hongkong, Koeweit en Parijs. Ook wordt haar collectie verkocht bij online winkels als Farfetch en Luxxlab. Binnenkort gaat Van Rees samenwerken met Hessnatur, een Duits bedrijf op het gebied van duurzame mode. En ze gaat voor het Deense bedrijf Muuse een collectie maken.

Hellen van Rees
LVMH
LVMH Young Fashion Designer Prize