• Home
  • V1
  • Leads
  • Hema opnieuw te koop

Hema opnieuw te koop

9 sep 2010

Na drie jaar staat winkelketen Hema opnieuw te koop. De Britse eigenaar Lion Capital maakte tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend dat het de mogelijkheden voor verkoop onderzoekt. Hema heeft een jaaromzet van

1,1 miljard euro en telt 530 winkels in vijf verschillende landen (Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk). De webwinkel van het bedrijf is de op drie na grootste van Nederland.

Lion Capital nam Hema in juli 2007 over van detailhandelsconcern Maxeda. Sinds die overname groeide de omzet die Hema maakte; enerzijds door de sterke resultaten van de reeds bestaande winkels, en anderzijds door de uitbreiding van het aantal winkels van 355 in 2007 tot het huidige aantal van 530 winkels. Ook de verkoop online groeide flink.

Wat ook toenam is de kritiek op het ooit oer-Hollandse bedrijf. Zo werd de onderneming belast met een hoge schuld door de constructie die Lion Capital bedacht voor de aankoop van Hema. Doordat de financieringskosten voor de overname op rekening kwam van Hema zelf, had het bedrijf in juli 2007 een schuld van ruim een miljard euro aan Lion Capital, waarover het bedrijf ook rente moest betalen. Begin dit jaar zette de eigenaar van het retailconcern een deel van de aandeelhouderslening om in eigen vermogen. Voorts meldde vakbond FNV een toename van klachten over de werkdruk bij het bedrijf.

Volgens Robert Darwent, Partner bij Lion Capital zijn de vooruitzichten op het gebied van verkoopmogelijkheden goed: "De plannen voor de komende drie tot vijf jaar behelzen een aanzienlijk groeipotentieel voor Hema, zowel in bestaande als in nieuwe markten. Gezien Hema de uitstekende vooruitzichten, denken we dat het nu voor Lion een goed moment is om de mogelijkheden voor een exit van Hema te onderzoeken."

HEMA