• Home
  • V1
  • Leads
  • Henriëtte Tilanus wint Lichting 2013

Henriëtte Tilanus wint Lichting 2013

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Niets was saai aan de collecties van de dertien modetalenten die meedongen voor de modeprijs Lichting, meent jurylid Alexander Fury. Henriëtte Tilanus had volgens de internationale jury en de stemmen van vooraanstaande

Nederlandse inkopers, stylisten en journalisten, de beste collectie.

Met haar

collectie ‘Let the dust settle in’ heeft Henriëtte Tilanus, afgestudeerd aan Artez in Arnhem, op de laatste dag van de Amsterdam Fashion Week (AFW), Lichting 2013 gewonnen. De prijs: 10.000 euro en een backstage experience tijdens een internationaal G-Star event.

'Origineel en uitgesproken, maar ook draagbaar' omschrijft de winnares haar collectie. Voor de kledingstukken liet Tilanus zich inspireren door Lady Edith Sitwell (1887-1964), een eenzame Britse schrijfster, bekend om haar excentrieke voorkomen. De jonge ontwerpster experimenteerde met materialen door te borduren op plastic. Een ruitpatroon bleekte ze met de hand op denim en ze breidde alles wat ze maar kon vinden in haar atelier en op straat.

Tilanus kreeg de prijs uitgereikt door Remco de Nijs, brand manager bij G-Star. Juryleden waren: Alexander Fury (moderedacteur The Independent), Stefan Siegel (oprichter en directeur Not Just a Label), ontwerper Maarten van der Horst en RobbYoung (strategisch modeconsultant en journalist). Ook de toeschouwers konden meebeslissen over wie het nieuwe talent zou worden, door na afloop van de show een stemkaart in te leveren.

Henriëtte Tilanus meest veelbelovende talent van het jaar

Jurylid Alexander Fury geeft de dertien modetalenten als tip dat ze hun eigen handschrift nog verder onderzoeken en vasthouden. Ontwerper Maarten van der Horst was vijf jaar geleden nog één van de genomineerden van Lichting. Hij won de prijs niet, maar inmiddels maakt hij naam in Groot-Brittannië. In augustus ligt voor de tweede maal een collectie van zijn hand in de winkels van Topshop. "Ambitie is belangrijker dan talent," zegt hij. "Je kunt nog zo getalenteerd zijn, maar als je niet bereid bent hard te werken, kom je er niet."

Talentenjacht

Lichting werd in 2007 in het leven geroepen door AFW, recruitmentbureau HTNK en Het Nieuwe Instituut. G-star sponsort de prijs. Zeven mode- en kunstacademies in Nederland stuurden dit jaar hun beste pas afgestudeerde studenten naar de catwalkshow in Amsterdam. Vorig jaar won Yvonne Kwok de prijs. De ontwerpster werd daarna nog genomineerd voor het internationale mode- en fotografieconcours in de Franse stad Hyères.

Yasmine Esser

Foto’s: Peter Stigter

AFW
AIFW
Amsterdam Fashion Week
LICHTING