• Home
  • V1
  • Leads
  • Hermès neemt meer afscheid van Gaultier

Hermès neemt meer afscheid van Gaultier

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Na een periode van elf jaar heeft luxeconcern Hermès besloten het belang in het modehuis Jean Paul Gaultier van de hand te doen. Met de op handen zijnde verkoop komt een eind aan een lange samenwerking tussen de twee bedrijven.



De
kledingcollectie die nu te vinden is in de winkels van Hermès is de laatste collectie van de hand van Jean Paul Gaultier. Vorig jaar maakte de Franse ontwerper bekend dat hij Hermès, waar hij sinds 2003 artistiek directeur was, te verlaten. De twee bleven echter met elkaar verbonden; tot op heden heeft Hermès een belang van 45 procent in het bedrijf van Gaultier. De aanschaf daarvan gebeurde in 1999; Hermès kocht toen 35 procent in het modehuis van Gaultier voor ongeveer 23 miljoen dollar met een optie om ook de overige 55 procent te kopen. In 2008 vergrootte Hermès zijn belang naar de huidige 45 procent. Het overige deel is in handen van Gaultier zelf. De handtassenmaker maakte vrijdag in een tweeregelig persbericht bekend dat het benaderd is door ‘verschillende partijen’ die interesse hebben in het 45 procent-belang. Marktkenners schatten de waarde van het modehuis van Gaultier op een bedrag dat uiteenloopt van enkele tientallen tot honderden miljoenen euro’s. In 2009 kreeg het huis van Gaultier een omzetdaling van 19 procent te verwerken; het verkocht nog voor 23 miljoen euro.

Thierry Hermès begon het bedrijf Hermès in 1837 als leverancier van zadels aan rijke Europese families. Eind negentiende eeuw bracht de nieuwe generatie in het bedrijf –onder leiding van Emile-Maurice Hermès- nieuwe producten in het assortiment: Een lijn koffers tassen en andere onmisbare benodigdheden voor op reis, nog steeds alles gemaakt van zadelleer. De populariteit van de producten van Hermès –de Kelly-bag, de Birkin-bag, het sjaaltje- is voor een belangrijk deel te danken aan beroemdheden. De Kelly-bag werd beroemd dankzij filmster en prinses van Monaco Grace Kelly, die in 1956 voor Life magazine gefotografeerd werd met de bewuste tas voor haar buik. Sinds de jaren ’20 maakt het bedrijf kleding; aanvankelijk alleen sportkleding. De zijden sjaaltjes –een ander succesproduct van het bedrijf- kwamen erbij in 1950. Vanaf 1988 ontwierp Martin Margiela de dameskleding voor het merk; hij werd daarin opgevolgd door Jean Paul Gaultier in 2004. De herenkleding wordt al ruim twintig jaar gemaakt door Véronique Nichanian.

Het is zoeken naar overeenkomsten tussen de extravagante en excentrieke Jean Paul Gaultier en het klassieke Hermès, maar die zijn er wel degelijk. Ook Jean Paul Gaultier dankt zijn succes bijvoorbeeld voor een belangrijk deel aan een beroemdheid. Zijn naam werd wereldwijd een begrip toen de popster Madonna in 1990 haar Blonde Ambition-tour het podium betrad in Gaultiers corset met puntige beha. De ontwerper was toen al even aan het werk, want zijn eerste collectie stamt uit 1976. Het modehuis Jean Paul Gaultier dat nu te koop staat, werd opgericht in 1982. Voorts is kleding, net als bij Hermès, ook bij Jean Paul Gaultier niet het belangrijkste product; het merendeel van zijn inkomsten dankt het modehuis aan de verkoop van parfums en schoonheidsproducten. Vandaar dat het niet zo vreemd is dat –zoals modevakblad WWD beweert- het Spaanse schoonheidsconcern Puig interesse heeft om het modehuis te kopen. Dat bedrijf heeft ook de licenties van de parfums van Herrera, Rabanne, Ricci, Comme des Garçons , Prada, Payot, Valentino, Zara, Mango en Massimo Dutti.

Hermès is volop in beweging. Vorig jaar overleed voormalig CEO Jean-Louis Dumas, en afgelopen maand kondigde topman Jerome Guerrand zijn vertrek aan –na 20 jaar betrokken te zijn geweest bij het bedrijf. Hij wordt opgevolgd door oud-Yamaha CEO Eric de Seynes. De plek van Gaultier werd ingenomen door Christophe Lemaire –voormalig creatief directeur bij Lacoste. Zijn eerste collectie voor Hermès komt deze winter in de winkels.
Gaultier
Hermès