• Home
  • V1
  • Leads
  • Hester van Eeghen: 'Ik voel me soms zelf net een tas'

Hester van Eeghen: 'Ik voel me soms zelf net een tas'

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Tassenontwerpster Hester van Eeghen zit twintig jaar in het vak. Om dat te vieren is de tentoonstelling 'Een juweel van een tas' georganiseerd in het Tassenmuseum in Amsterdam. Te zien zijn 25 unieke exemplaren die speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt

en op 9 november as. geveild zullen worden bij Sotherby's. De opbrengst gaat naar de Stichting Hester van Eeghen Leather Design.

De Stichting Leather Design heeft Van Eeghen in 1998 ingesteld toen zij merkte dat de Nederlandse leerindustrie (het ambachtelijke handwerk) dreigde te verdwijnen. Iedere twee jaar wordt nu in samenwerking met het Tassenmuseum een wedstrijd en tentoonstelling georganiseerd voor jonge tassenontwerpers. De winnaar krijgt de mogelijkheid om 30 tassen in Nederland te laten produceren. Startkapitaal voor de stichting verwierf de ontwerpster indertijd ook door tassen te laten veilen bij Sotheby's. Toen bracht de veiling ruim 43.000 gulden op.

"Ik heb me er volledig op gestort," zegt zij over de unica die zij nu heeft ontworpen, "ben er dag en nacht mee bezig geweest. Zo intensief, ik voel me soms zelf net een tas." Van Eeghen heeft samengewerkt met goud- en zilversmid Jurriën Schiff. Het resultaat is niet alleen uniek, maar ook multifunctioneel. Zo is er een tas met een handvat van rivierparels, dat ook als ketting gedragen kan worden. Een ketting die bestaat uit honderd piepkleine gouden tasjes en een tas met oorbellen aan de trekkers van de ritsen.

Burgemeester Job Cohen sprak bij de opening van de tentoonstelling: "In dit pand heerst de geest van sterke vrouwen." Daarmee refereerde hij aan de oud-bewoonsters van het prachtige pand aan de Herengracht (onder andere burgemeestersvrouw Catharina Hooft in de 17e eeuw en in de 19e eeuw jonkvrouw Jeltje de Bosch Kemper, een van de oprichtsters van de Amsterdamsche Huishouschool) waarin het museum sinds 2007 gevestigd is, maar ook aan de jubilerende ontwerpster en haar klandizie (onder wie ook de huidige burgemeestersvrouw) die in grote getale naar de opening gekomen was.

Van Eeghens tassen, schoenen en kleine lederwaren worden gekenmerkt door een geometrisch vormen en lijnenspel, heldere kleuren en de functionaliteit. Maar de vorm is het meest belangrijk. "Die moet de noodzakelijke functionaliteit overstijgen."

Aan mode en trends heeft zij geen boodschap. Haar drijfveer is het materiaal. "Leer is fascinerend, een kruising tussen slagroom en klei." Hester van Eeghen heeft twee eigen winkels in Amsterdam en ruim 150 verkooppunten in 12 landen, van Nederland, Duitsland, Zwitserland en Groot Brittannië tot Japan en de VS.

 

Foto: Een van de unieke tassen van Hesther van Eeghen

 

 

Hester van Eeghen
Tassenmuseum