• Home
  • V1
  • Leads
  • Het einde van Klavers van Engelen

Het einde van Klavers van Engelen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Niels Klavers en Astrid van Engelen - het duo achter het label Klavers van Engelen - hebben besloten een punt te zetten achter hun modemerk. Na dertien jaar komt er een einde aan de samenwerking. De ontwerpers geven aan dat het huidige economische

klimaat het label de das om heeft gedaan.

De laatste collectie - die voor zomer 2012 - had het duo net afgerond. De kleding zal vanaf volgende week te zien zijn op de website van het merk, maar zal niet in de verkoop gaan. In een persbericht geven Klavers en van Engelen aan het einde van hun label te betreuren. Ze laten weten iedereen die het label heeft ondersteund zeer dankbaar te zijn, en te realiseren dat zij een vaste schare liefhebbers nu teleurstellen. De ontwerpers kijken met trots terug op hun collecties die volgens eigen zeggen conceptueel ontwerp en draagbaarheid verenigden. Klavers en Van Engelen hadden geen personeel in dienst, maar Lotte Biermasz was - als freelancer - de rechterhand van het duo.

Het modeduo had al eerder last van economische malaise. In 2003 namen Klavers en Van Engelen een pauze met hun label. "Inkopers werden voorzichtiger, dus onze orders liepen terug. Aan de andere kant konden we niet meer verder zonder uit te breiden. We waren, zoals je zegt te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken," vertelde Van Engelen in januari 2008 aan FashionUnited.

In 2007 blies het duo het label Klavers Van Engelen nieuw leven in. Voor de Arnhemse modebiënnale maakte het tweetal een kleine collectie met de molensteenkraag als inspiratiebron en sleepte daarmee een Dutch Fashion Award in de wacht. Daarmee staken ze de loef af met Daryl van Wouw, Spijkers & Spijkers, Francisco van Benthem, Jan Taminiau, Jeroen van Tuyl en Mada van Gaans. Klavers zei toen: "We hebben nog steeds geen businessplan en we nemen de beslissingen op gevoel."

Ook dit jaar was het modelabel - dat onder andere werd verkocht bij de winkel van Margreeth Olsthoorn in Rotterdam - weer vertegenwoordigd op de biënnale in Arnhem. Vorig jaar kocht het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen nog drie outfits van het label voor de tentoonstelling ‘Gejaagd door de wind’.

Niels Klavers startte het label in 1998, nadat hij was afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en de eerste prijs won op het Festival des Arts de la Mode in Hyères. Omdat het in zijn eentje best druk was, maakte hij via de academie kennis met Astrid van Engelen. Het klikte meteen. Van Engelen begon twee dagen per week en dat groeide al snel uit tot meer.

Nu gaan Klavers en Van Engelen weer elk hun eigen weg. Dit keer lijkt de breuk definitief. Waar ze precies mee aan de slag gaan, is nog niet bekend.

Foto's: Peter Stigter

Klavers van Engelen