• Home
  • V1
  • Leads
  • ‘Het menselijk lichaam fascineert me’

‘Het menselijk lichaam fascineert me’

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Het is niet makkelijk voor startende ontwerpers om hun label naamsbekendheid te geven. Toch bestaan ze: succesvolle, selfmade ontwerpers. Deze maand spreekt FashionUnited met Pauline van Dongen, die momenteel meedoet aan

de C&A Reimagine Design Challenge.

Wanneer
wist je: ik wil ontwerper worden?

“Op de middelbare school was ik altijd al veel bezig met mode en ontwerpen, en aan het einde van mijn opleiding volgde ik een oriëntatiecursus aan de kunstacademie. Maar tegelijkertijd deed ik ook een vooropleiding voor het conservatorium (ik speelde saxofoon) en liet met mijn bètaprofiel ook nog de keuze open om eventueel geneeskunde te gaan studeren en net als mijn vader arts te worden. Ik ben namelijk gefascineerd door het menselijk lichaam.

Toch is kiezen voor mode nooit moeilijk geweest. Het was op een gegeven moment vanzelfsprekend, omdat mijn fascinatie voor het menselijk lichaam en de drang om te creëren daar heel goed in samen komt. Ook raak ik vaak geïnspireerd door wetenschappelijke concepten, zoals processen in de natuur, de perceptie van de mens of de relatie tussen tijd en ruimte. In mijn werk onderzoek ik de ruimte tussen het lichaam en een kledingstuk en deze leegte probeer ik vorm en expressie te geven.”

Je staat bekend om je ontwerpen waarin je mode combineert met technologie en onconventionele materialen, zoals in je 3D-geprinte schoenen. Wanneer ontdekte je die passie?
“Ik ben erg nieuwsgierig aangelegd en voel me daardoor vaak aangetrokken tot nieuwe materialen en technieken. Het onbekende heeft iets magisch, vind ik. In mijn werk onderzoek en experimenteer ik graag: ik vind het een uitdaging om mezelf tijdens het ontwerpproces te verrassen. Bovendien is het super interessant om te kijken naar de mogelijkheden van nieuwe technieken, zoals 3D-printen, en de invloed die ze kunnen hebben het maakproces.”

Je bent
veel betrokken bij innovatieve projecten zoals de C&A Reimagine Design Challange. Wat trekt je aan in samenwerkingen?

“Ik ben erg leergierig. Dat gaat soms zelf zo ver dat wanneer ik met een programmeur samenwerk, ik het liefst ook zelf wil leren programmeren. Ik vind het dan zo fascinerend om te zien en het geeft me bovendien een beter inzicht in de mogelijkheden van de techniek. Daarom werk ik ook zo graag interdisciplinair: binnen een samenwerkingsverband kom je vaak op bijzondere en vernieuwende ideeën. Verschillende expertises kunnen elkaar aanvullen en verrijken het eindresultaat.”

Wat is jouw doel als ontwerper?
“Ik geloof dat innovatie de enige weg vooruit is. Daarom zie ik het als mijn doel om mode en technologie samen te brengen. Met mijn werk wil ik een voorstel creëren voor de toekomst en mensen aan het denken zetten over de mogelijkheden van nieuwe technieken en materialen.”

Kun je al leven van je werk?
“Het is nog geen vetpot, maar ik mag niet klagen! Het opzetten van een eigen label verreist wel heel veel investering, doorzettingsvermogen en geduld. De laatste twee jaar heb ik gemerkt dat mijn meerwaarde ligt in het feit dat ik mode en technologie combineer en ik krijg op dat gebied ook steeds meer aanvragen. Ik heb speciaal voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen van mijn ideeën en ontwerpen een lening ontvangen van het project ‘Gelderland Valoriseert!’. Deze ondersteuning biedt mij de mogelijkheid om te groeien.”

Wat is jouw tip voor jonge ontwerpers?
“Ontwikkel je eigen, unieke kwaliteiten en probeer je met die kracht te onderscheiden. Ook is het goed om te beseffen dat je niet altijd alles alleen kunt doen, dus ik zou iedereen adviseren om zich te omringen met mensen die je kunnen adviseren en supporten.”

Foto 1: Louise te Poele
Foto 2: Pauline van Dongen
Foto 3: Pauline van Dongen in het Moti Museum


C&A
jonge ontwerpers
Pauline van Dongen