• Home
  • V1
  • Leads
  • Het plan B van Lidewij Edelkoort

Het plan B van Lidewij Edelkoort

15 mei 2013

Leads

"Als een T-shirt goedkoper dreigt te worden dan een croissant is het tijd om op te treden." Trendwatcher Lidewij Edelkoort greep dinsdag het vragenrondje na afloop van haar halfjaarlijkse trendpresentatie aan voor een pleidooi voor een minimum

prijs voor kleding in de EU. Edelkoort pleit al geruime tijd voor mens- en milieuvriendelijke productie. Tijdens een trendpresentatie in 2010 deed zij een dringende oproep aan de aanwezige modeprofessionals om minder te produceren. Reagerend op de ramp in Bangladesh waarbij eind april meer dan duizend textielarbeiders zijn omgekomen, zei Edelkoort gisteren: "De omstandigheden waarin die mensen werken dat is slavernij. We moeten als maatschappij niet accepteren dat onze T-shirts zo worden gemaakt. We moeten afspreken dat het verboden is en het strafbaar stellen."

Edelkoort's

presentaties kunnen op onverminderde belangstelling rekenen. De grote zaal van het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam was ook dinsdag goed gevuld. "Welkom in het zesde jaar van de crisis," sprak Edelkoort in haar welkomswoord. "Gefeliciteerd, we zijn er nog." Om de ruim driehonderd aanwezige modeprofessionals vervolgens een hart onder de riem te steken. "We zijn er nog, omdat we ons hebben aangepast. We zijn minder gaan produceren, we zijn meer basics gaan brengen en minder gaan reizen." Maar de crisisjaren brengen armoedige mode voort, vindt de trendwatcher. "Alsof de mode stagneert, niet meer vooruit wil. Alsof er geen ruimte meer is voor vernieuwing, voor nieuwe silhouetten, voor spanning." Volgens Edelkoort moet het roer om. "Het is tijd voor plan B." En de letter 'b' was dan ook de springplank voor de zestien trendthema's en kleurkaarten voor de wintercollecties van 2014-15.

Met 'Bold' (durf, lef) als sleutelwoord ontvouwde Edelkoort een breed spectrum sprekende modethema's, waarin veel aandacht voor volume, weelderige jacquards en rijke kleuren. Zoals 'Blood', van stromend rood bloed tot bijna zwart gestold. Voor prints in spetters en met wit als perfecte achtergrond. Of 'Burgundy' - Edelkoort: en dan heb ik het dus nadrukkelijk niet over 'bordeau' - voor een fris en fruitig kleurpalet dat mooi combineert met flessegroen en bruin. Bruin wordt volgens Edelkoort een belangrijke kleur voor winter 2014-15 en vervangt dan grijs of zwart. De kleur roze blijft van invloed, in alle tinten van licht "varkensroze" tot fel fuchsia en "vooral heel spannend in wol". Bij het thema 'Blush' sprak Edelkoort zelfs over de "emancipatie van de kleur roze". "Negentien jaar geleden had ik het voor het eerst over roze, inmiddels kun je de status van de kleur vergelijken met die van marineblauw."

Maar het is niet alleen wild en fel wat de klok slaat. Edelkoort laat ook ruimte voor meer gematigde thema's als 'Bare', 'Brick' en 'Bland' met rustige, getemperde kleuren en nette gestreken kleren enerzijds en ook meer fluïde tops en broeken. Over ongeveer acht maanden zal op de modevakbeurzen te zien zijn in hoeverre haar adviezen zijn overgenomen.

Esmerij van Loon

LIDEWIJ EDELKOORT
TrendUnion