• Home
  • V1
  • Leads
  • Ho!Mulder: 'Onze winkel moet een proeftuin zijn'

Ho!Mulder: 'Onze winkel moet een proeftuin zijn'

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

"Wat ga je nu doen?" vroeg Rienk de Vries ontwerpers Ratna Ho en Pascal Mulder toen ze hem kwamen bedanken. De directeur van Zeilmakerij Buitink Technology sponsorde materialen voor tassen en clutches voor de show van het label Ratna Ho op de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam

(AFW). Als dank bracht ze hem een tas, gemaakt van zeil uit zijn bedrijf. Het modeduo vertelde een winkel te willen openen, maar dat het financieel moeilijk is. Ho: "Hij besloot te investeren. De winkel in Arnhem is nu drie weken open."

Ineens zijn ze niet meer puur ontwerper, maar ook ondernemer. "Heel leerzaam," vindt Ratna Ho. "Op de havo was ik altijd wel goed in management en organisatie, maar op de academie hoefde ik geen rekening te houden met de zakelijke kant van de mode. Ook heel lekker, maar als je eenmaal afgestudeerd bent ontkom je er niet aan om ook als een ondernemer te denken."

Ho studeerde in 2009 af aan Artez in Arnhem. Daarna volgde ze een master aan het Central Saint Martins in Londen. In 2008 won ze al de Triumph Inspiration Award. Een jaar later riep vakbeurs de Modefabriek Ho uit tot talent van het jaar. Ze deed ook mee aan wedstrijden als Lichting 2009, de Frans Molenaarprijs 2010 en de Mittelmoda Awards in Italië.

Ratna Ho en Pascal Mulder hebben winkel geopend in Arnhem

De winkel in Arnhem, genaamd Ho!Mulder, opende ze samen met haar vriend Pascal Mulder, afgestudeerd op Product design aan Artez. In de 300 vierkante meter grote winkel aan de Arnhemse Weerdjesstraat, verkoopt het duo naast hun eigen label ook het werk van 25 andere ontwerpers, waaronder Mirte Engelhart en Dido Yland. "We selecteren beginnende ontwerpers en designers die al wat langer bezig zijn. Ook qua prijzen willen we een mix. We hebben telefoonhoesjes van 5 euro en couture van 5000 euro, maar ook sporttassen en krukjes. We kregen deze week zo'n leuk compliment. Een stelletje zei: 'nu hoeven we niet meer naar het museum, we hebben al zoveel topstukken gezien'."

Ho vindt een winkel voor een modelabel onmisbaar. "Het is de beste manier om in contact te komen met klanten. Zo hoor ik meteen wat ze van de collecties vinden. Het bleek bijvoorbeeld al snel dat de tassen van ons label het heel goed doen. Nu kan ik de lijn gelijk uitbreiden.Daarom vind ik het ook belangrijk om de ontwerpers waarvan we collecties verkopen, persoonlijk te kennen. In plaats van te zeggen: 'dit artikel verkoop niet, kom het maar weer ophalen', kunnen we laten weten dat consumenten het wel kopen als het langer of korter is. Ik denk dat ontwerpers daar heel veel van kunnen leren. Onze winkel moet ook een proeftuin zijn."

Ontwerpers helpen is één van de wensen van Ho en Mulder wensen. De samenwerking met Zeilmakekerij Buitink Technology bevalt zo goed , dat de ondernemers ook andere designers wil koppelen aan bedrijven uit de maakindustrie. "We ontwikkelen nu tassen met het materiaal dat normaal gebruikt wordt voor architectonische overkappingen. Ontwerpers zouden bijvoorbeeld ook kunnen samenwerken met een meubelmakerij of een reclamebureau." Wanneer willen ze starten met dit project? "Zo snel mogelijk. Maar misschien moeten we eerst de winkelen helemaal op de rit hebben."

Op de vraag hoe het met hun eigen label gaat, moet ze lachen. Door de opening van de winkel stond het modemerk even op een laag pitje, maar Ho wil de komende tijd wel op zoek naar meer verkooppunten. Ze nam al een agent in de arm die met haar kledingstukken en tassen langs winkels gaat.

Humor is Ho's signatuur. Niet dat haar collecties grappig zijn, maar ze gebruikt komische tegenstellingen als inspiratiebron. Haar afstudeerlijn heette Tribal, geïnspireerd op de tribal tattoos and my little pony. Voor haar laatste collectie nam ze ballroom backpackers als uitgangspunt. Ze wilde het vrouwelijke van het dansen combineren met de rauwe en sportieve outdoorwereld.

Onlangs kreeg ze een onaangename verrassing. In 2012 ontwierp ze een jurk waarbij het lijkt of de stof door het lichaam heen gaat. De laatste collectie van de Britse ontwerper Christopher Kane heeft verdacht veel weg van Ho's idee. "Het is heel dubbel. Het zou een hele eer zijn. Al weet je nooit zeker of hij echt geïnspireerd raakte door mijn ontwerp," peinst Ho. Ze vroeg het Kane en hij ontkende. "Ik ken hem, want ik heb stage bij hem gelopen. Dus ik vroeg hem hoe het zat, maar volgens hem was het toeval." Ze wil er niet te lang bij stil blijven staan. "Ik denk liever aan positieve dingen."

Foto 1: Ho!Mulder
Foto 2: Ratna Ho en Christopher Kane

Ho!Mulder
Pascal Mulder
Ratna Ho