• Home
  • V1
  • Leads
  • ‘Ik wil authenticiteit terugbrengen in mode’

‘Ik wil authenticiteit terugbrengen in mode’

5 okt. 2012

Leads

Het is niet makkelijk voor startende ontwerpers om hun label naamsbekendheid te geven. Toch bestaan ze: succesvolle, selfmade ontwerpers. Deze maand spreekt FashionUnited met Hellen van Rees (25) die eerder deze maand

wereldnieuws werd nadat Lady Gaga gefotografeerd was in een van haar creaties.

Je
behoort tot the happy few die een master mocht volgen aan Central Saint Martins in Londen. Wat is het belangrijkste dat je daar hebt geleerd?

“Focussen en selectief zijn. Ik heb vaak te veel ideeën, maar op Central Saint Martins heb ik echt geleerd om een paar goede ideeën te kiezen en daar een zo sterk mogelijke collectie mee te maken.”

Welke van je vele ideeën heb je uiteindelijk voor je afstudeercollectie gebruikt?
“Mijn uitgangspunt was het klassieke tweedpakje van Chanel. Het ziet er op het eerste gezicht stijf, truttig en ouderwets uit, maar toen ik een pakje in de winkel van dichtbij zag, kwam ik erachter dat er eigenlijk heel veel in gebeurt. Er worden verschillende soorten garens gebruikt in één stof, waardoor het er rijk en luxueus uit ziet. Met restpartijen garens ben ik mijn eigen stoffen gaan weven. Ik houd ervan om de technische aspecten eigen te maken en door te ontwikkelen. Daardoor heb ik een weeftechniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om naadloos in de vorm van het ontwerp te weven. De 3D-blokken die een terugkerend element in de collectie zijn, zijn geïnspireerd op de enorme 3D-kunstwerken van Rachel Whitebread en Anish Kapoor.”

En dan draagt Lady Gaga je ontwerp en ben je wereldberoemd...
Lachend: “Ja, het gaat ineens wel heel hard! Toen ik een e-mail van haar stylist kreeg met de vraag of ze een outfit mocht lenen voor de promotietoer van Lady Gaga's eerste parfum, vond ik het al superspannend. Het was in eerste instantie nog maar afwachten of ze het ook echt zou dragen, omdat het team veel opties had. Vorige week was ik gewoon in mijn studio aan het werk om de laatste puntjes op de i te zetten voordat ik naar Londen vertrok voor Fashion Week toen ik toevallig de foto tegenkwam op internet; een heel surrealistisch moment. Ik kon alleen maar denken: wow, wat tof!”

De sculpturale 3D-vlakken maken de jurk een typisch Lady Gaga ontwerp. Had je haar tijdens het ontwerpproces in je achterhoofd?
“Tijdens het maken van een afstudeercollectie wil je zoveel mogelijk van jezelf laten zien en statements maken om een indruk achter te laten. Het ontwerp is erg sculpturaal en uitgesproken, waardoor het natuurlijk erg bij Lady Gaga past. Na de show kreeg mijn collectie ook best veel aandacht in de media, waardoor ik vermoedde dat het weleens zou kunnen voorkomen. Maar je verwacht het niet.”

Het nieuws is op alle grote nieuwssites verschenen en ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?
“Ik heb veel nieuwe contacten opgedaan en merk dat de mensen die ik in mijn showroom in Londen heb gesproken, nu in mijn showroom in Parijs terugkomen. Er hebben ook al een aantal winkels interesse getoond. Ik hoop dat mijn collectie ook wordt ingekocht.”

Wat is je doel als ontwerper?
“Ik wil authenticiteit en handwerk terugbrengen in mode. Mijn liefde voor mode is begonnen met een fascinatie voor materiaal, maar tegenwoordig is alles een massaproduct. Dat wil ik veranderen.”

Waar hoop je over vijf jaar te staan?
“Ik hoop nog steeds hetzelfde te doen, alleen dan uitgebreider en op grotere schaal. Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn en mijn eigen ideeën te ontwikkelen. Het liefst blijf ik zo doorgaan.”

Lees hier meer over wat Lady Gaga heeft betekend voor Nederlandse modeontwerpers.