• Home
  • V1
  • Leads
  • 'Ik wil niet dat klanten mijn sieraden in een laatje opbergen'

'Ik wil niet dat klanten mijn sieraden in een laatje opbergen'

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Het is niet makkelijk voor startende ontwerpers om hun label naamsbekendheid te geven. Toch bestaan ze: succesvolle, selfmade ontwerpers. Deel 7: sieradenontwerpster Angela Jansen, eigenaar van het label Van Jansen by Angela Jansen.

FU: In 2008 ben je afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Tijdens je studie koos je al voor de richting 'Sieraadvormgeving'. Waarom?
Angela Jansen: "Voor de Academie heb ik een opleiding 'Grafische Vormgeving' gevolgd. Door stages bij onder meer een reclamebureau kwam ik er achter dat ik echt met mijn handen aan slag moet gaan. Daarnaast heb ik altijd al een passie voor sieraden gehad. Dus toen ik hoorde van een academie met de richting 'Sieraadvormgeving' dacht ik: 'Dat is het! Daar wil ik heen!'

FU: Heeft deze grafische opleiding je stijl gevormd?
Angela Jansen: "Ja, ik heb daar een eigen manier van ontwerpen ontwikkeld, een eigen stijl. Dat grafische aspect zie je nog steeds terug in mijn werk. Tijdens het ontwerpproces werk ik met verschillende media. Eerst teken ik een idee met de hand, dan trek ik het over op de computer en laat ik het snijden door een extern bedrijf."

FU: Wat is je bij gebleven van de Academie?
Angela Jansen: "Daar heb ik andere materialen leren kennen en op een andere manier leren denken. Daarnaast heb ik veel geleerd over de 'sieradenwereld'. Ik heb veel ontwerpers ontmoet en ben in veel galeries geweest. Maar ik besefte al snel dat ik niet de galeriewereld in wil, de wereld van modesieraden trekt mij veel meer."

FU: Vanwege het commerciële aspect?
Angela Jansen: "Ja, ook. In de galeriewereld is het inderdaad moeilijker om geld te verdienen, omdat de prijzen door de exclusiviteit erg hoog zijn en dus maar een select groepje mensen geïnteresseerd is in het aanbod. Maar de voornaamste reden dat ik voor modesieraden kies, is omdat ik mij er beter bij voel. Ik wil dat mensen mijn sieraden dragen en niet in een laatje hoeven opbergen."

FU: Naast draagbaar, zijn sommige ontwerpen ook erg betaalbaar. In je nieuwe collectie 'Waterproof' zitten ringen van vijftien euro.
Angela Jansen: "Ja, ik sta regelmatig op beurzen en ik heb inmiddels allerlei ontwerpen om daar te showen. Zowel colliers, armbanden als oorbellen en ringen. Ik merk dat mensen deze ringen van vijftien euro een mooi meeneemprijsje vinden en er direct een kopen. Dat is ook goed voor mijn naamsbekendheid. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook omdat ik unieke ontwerpen maak. In het geval van de ring, die is zwart en dat zie je niet vaak. Trouwens, bij een speciale gelegenheid kopen klanten vaak wel een duurder sieraad."

FU: Op een beurs staan is niet voordelig. Een standplaats kost veel geld; afhankelijk van de ruimte gemiddeld zo'n duizend euro. Hoe betaal je dat als startende ontwerper?
Angela Jansen: "Ja vooral in het begin was het erg moeilijk, met name de duurdere beurzen. Toch heb ik op verschillende plaatsen gestaan. Mede dankzij een collectief van vijf ontwerpers 'VillaVijf', allemaal studiegenoten. Doordat je samen bent en dus samen geld inlegt is het toch haalbaar om op de grotere, kostbare beurzen te staan. Ook NET-WERK is een collectief van Nederlandse ontwerpers waarmee ik samenwerk. Wat ik met deze beurzen verdien, investeer ik weer in standplaatsen op grotere beurzen. Met deze beurzen bereik je het grote publiek en misschien nog wel belangrijker, je doet nieuwe contacten op."

FU: Kun je inmiddels leven van je werk?
Angela Jansen: "Nee, helaas niet. Ondanks dat het steeds beter gaat. Bij de afgelopen beurzen waar ik stond, waaronder de Woonbeurs en Sieraad Art Fair, heb ik aardig wat geld verdiend. En hoewel ik bijna dag en nacht met mijn label bezig ben, werk ik parttime in de kinderopvang om rond te komen. Helaas gaat het succes langzamer dan ik zou willen. Het kost veel tijd."

FU: Waar gaat vooral veel tijd in zitten?
Angela Jansen: "De zakelijke kant, waaronder de administratie en marketing. Ik vond het moeilijk om als zelfstandig ondernemer te starten, voelde mij een groentje in het begin. Op de academie wordt hier nog niet genoeg aandacht aan besteed. Maar het gaat steeds beter.

FU: Heb je tips voor startende ontwerpers?

Angela Jansen: "Laat jezelf zo veel mogelijk zien. Blijf niet thuis zitten, je moet er echt uit! Daardoor ontmoet je andere ontwerpers die je inspireren of helpen en hoor je wat mensen van je werk vinden. Het kan zijn dat mensen iets in je ontwerp missen."

Binnenkort start Angela Jansen met een webshop, waardoor klanten direct van haar website de collectie kunnen kopen. Verder zoekt ze nieuwe verkooppunten, voor meer informatie: www.vanjansen.com

angela jansen
selfmadeserie
van jansen