• Home
  • V1
  • Leads
  • Innovaties voor textiel en retail op Texprocess

Innovaties voor textiel en retail op Texprocess

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

‘No pictures. No video’ staat in blokletters op het A4-tje geschreven. Het vel papier hangt op een compacte machine in de stand van R.A.M. Rodella Technologies. De Italiaanse machinefabrikant presenteerde tijdens de vakbeurs Texprocess

in Frankfurt een nieuwe stikmachine waarmee met twee kleuren draad gelijktijdig broekzakken op jeans kunnen worden bevestigd. Aan de machine en de bijbehorende software is drie jaar gewerkt, vertelt vertegenwoordiger David Rodriguez. Met het A4-tje hoopt het bedrijf concurrenten op afstand te houden, maar Rodriguez maakt zich geen illusies, “natuurlijk wordt ook deze machine op den duur gekopieerd. Over vier of vijf jaar zijn er meerdere versies van op de markt.”

Texprocess is een nieuwe Europese vakbeurs voor de verwerking van textiel van beursorganisatie Messe Frankfurt. De nieuwe beurs debuteerde 24 t/m 27 mei jl. en werd gekoppeld aan Techtextil voor technisch textiel en vliesstoffen. Texprocess wordt gesponsord door de VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau). De exposantenlijst van de eerste editie telde 318 namen en bedrijven uit de hele wereld. Van logistiekspecialisten als Meyer & Meyer en Motex, borduurmachines van Brother, Melco en Mitsubishi tot ontwikkelaars van software voor design en productontwikkeling als Lectra en Insys.

De stikmachine van R.A.M. was een van vele nieuwe technische snufjes op de beurs. De Duitse Amann Group dat garen ontwikkelt, sleepte de Texprocess Innovatie Award in de wacht met Dyneema, een nieuw garen dat 15 keer sterker is dan staal en bovendien blijft drijven. Niet geschikt voor de kledingproductie, maar bijvoorbeeld voor zeilen, vliegers en beschermende producten als kogelwerende vesten. Wel geschikt voor de kledingindustrie en met name voor de webretail is de ‘True-to-Life Fitting Room’ van Styku (Tukatech) die begin 2012 op de markt komt. De Amerikaanse softwareproducent heeft een applicatie ontwikkeld die consumenten in staat stelt kleding die zij online willen bestellen eerst te passen op hun eigen avatar. “Hiermee kan het aantal retouren - een grote kostenpost voor webshops - drastisch worden teruggebracht,” vertelt de vertegenwoordiger op de stand. Consumenten hoeven voor die pas-avatar in de toekomst bovendien niet eerst allerlei afmetingen in te voeren, met de camera van de XBox Kinect kunnen de maten ook automatisch worden opgenomen. “En die is al in ongeveer 30 miljoen huishouders aanwezig.”

Op de beurs was tevens een afdeling voor sourcing ingericht, passend Source it! gedoopt, met 60 stands van fabrikanten uit landen als Polen, Portugal, Mauritius, Tunesië en Turkije. Hier ook een stand van het Nederlandse CBI, Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden, dat westerse labels en producenten in landen als Peru, Colombia, Servië en Pakistan bij elkaar brengt en begeleidt.

Walter Wilhelm van Walter Wilhelm Associates gaf samen met Barbara Zeins van Gerson & Gerson (Amerikaanse merk voor jurken voor meisjes tot 14 jaar, red.) in het Source it! Forum een presentatie over produceren in Centraal en Zuid-Amerika. Produceren in landen als Honduras, Guatemala en Haïti wint momenteel aan populariteit ten koste van Azië, zo betoogden zij. Wilhelm: “Azië is nog steeds het goedkoopst, maar Centraal-Amerika verstevigt zijn positie doordat producenten daar flexibel zijn, bereid kleinere aantallen te produceren, snel reageren en kortere levertijden bieden.”

Onder de bezoekers van Texprocess waren relatief weinig mensen uit Azië, zo merkten diverse standhouders op. Wel was er een veertigtal exposanten uit de regio (o.a. China, Japan, Korea en Taiwan).

Niet alle standhouders staan met hun allernieuwste producten op de beurs. Bij de stand van Kaiser Textilmaschinen staat een Chinees uitziende man met zijn telefoon details van een borduurmachine te fotograferen. Geen probleem, vindt manager sales & PR Petra Kempf. “De machines die we hier hebben staan zijn al zo lang op de markt, diverse fabrikanten hebben soortgelijke. Maar op ons hoofdkantoor in Kaiserlautern wordt aan nieuwe apparatuur gewerkt. Daar mag niemand fotograferen, daar mag ik zelfs niet naar binnen! Als over een jaar of anderhalf de innovaties die daar gemaakt zijn publiek worden, mag iedereen het zien. Voor kopieën zijn we niet bang, het prototype is dan van ons.”

De volgende editie van Texprocess is van 11 t/m 14 juni 2013.

Texprocess