• Home
  • V1
  • Leads
  • Inschrijvingen Amsterdam Fashion Academy van start

Inschrijvingen Amsterdam Fashion Academy van start

Leads

5 dec. 2012

Illustrator Piet Paris en creatief directeur van het label Karl Lagerfeld Kristina Szasz, zijn de eerste docenten die 'ja' hebben gezegd tegen de Amsterdam Fashion Academy. Ook Bill Gayton van het label John Galliano en T-shirt designer Zoe

Karssen gaan hun medewerking verlenen aan de nieuwe modeschool.

In

Gallery Vassie in het centrum van Amsterdam vertelt organisator Ingrid Mijnheer dat de particuliere school inmiddels een aantal investeerders en drie internationale kunstacademies achter zich heeft staan. Voor de drie Hbo-opleidingen in Amsterdam zal gebruik worden gemaakt van lesprogramma's van de University of Brighton. Wie nu al modeprofessional is kan een cursus volgen op het gebied van trendvoorspellingen, media en inkoop, met lesmateriaal van de Kent State University in Ohio en van de RMIT Univiversity in Melbourne. "Studenten krijgen dan ook een diploma van die onderwijsinstelling," verduidelijkt ze.

Dat er nog een hoop onduidelijk is over de nieuwe modeschool, blijkt bij de presentatie in Gallery Vassie. De vraag: waarom heeft Nederland behoefte aan een nieuwe modeacademie, krijgt Mijnheer volgens eigen zeggen eindeloos vaak. "Maar dat was helemaal niet de achterliggende gedachte.” Het begon allemaal met een passie voor onderwijs, vertelt de initiatiefnemer van de Amsterdam Fashion Academy. "Het was mijn droom om een creatieve school op te richten. Dat werd mode."

Doordat de opleiding een privé school is - met collegegeld van gemiddeld zo’n 12.000 euro per jaar - kan de studie volgens Mijnheer flexibeler zijn en sneller inspelen op de markt. Er is niet, zoals bij het reguliere onderwijs, een vast budget per student. Mijnheer: "Ik wil een kleinschalige, internationale school, met goede lesprogramma's en goede docenten." De eerste Nederlandse docent is Piet Paris. Verder wil de academie docenten uit Japan, Antwerpen en Londen aantrekken. Ook voor studenten zijn uitwisselingsprojecten mogelijk.

De Amsterdamse modeopleiding gaat in september beginnen met twee bachelor-opleidingen. Het gaat om de studie 'Fashion Design', wat studenten voorbereidt op een carrière als ontwerper. Onderzoek doen, praktijk ervaring opdoen en kennis van historische studies op het gebied van mode, maken deel uit van het curriculum. Ook biedt de modeschool een studie 'Fashion and Dress History'. Alumni van deze opleiding kunnen bijvoorbeeld werk zoeken in een museum, galerie, in de media of in het onderwijs. Inschrijven is vanaf nu mogelijk. Mijnheer: "Studenten in spé moeten een portfolio opsturen en een motivatiebrief. Ook zullen er gesprekken zijn met hem of haar en met de ouders of verzorgers."

Yasmine Esser