Detailhandel Nederland en de Belgische winkeliersorganisatie Unizo pleiten in het Europees parlement voor een grensoverscheidende aanpak van winkelcriminaliteit. Winkeliers in Europa lijden jaarlijks 7,6 miljard euroschade door rondtrekkende bendes, waarvan 250 miljoen euro in Nederland en een evengroot bedrag in België, zo blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de organisaties. Het betreft winkeldiefstallen, inbraken en ramkraken gepleegd door criminelen die veelal afkomstig zijn uit Oost Europa.
Luc Ardies, directeur detailhandelszaken van Unizo, de Belgische Unie van Zelfstandige ondernemers: “Gelet op het stijgende aantal gevallen van grensoverschrijdende winkelcriminaliteit wordt ferm optreden van de EU steeds urgenter. De lidstaten zouden veel nauwer samen moeten werken en zich daarbij bereid tonen om hun soevereiniteit op het gebied van politie en justitiesamenwerking met elkaar te delen. Als de criminaliteit internationaliseert, moet de bestrijding ervan dit ook doen”. De organisaties willen een grensoverschrijdende aanpak van winkelcriminaliteit, bijvoorbeeld door de invoering van een Europees strafblad. Volgens UNIZO moeten de Europese lidstaten verder meer onderling hun ervaringen en informatie over deze rondtrekkende bendes uitwisselen. Ook moet de samenwerking met de Zuid- en Oost-Europese politie verbeteren. Nationale politie- en justitiediensten moeten beter samenwerken in de strijd tegen rondtrekkende bendes, waarbij voor organisaties zoals Eurojust en Europol een belangrijke ondersteunende rol is weggelegd.
In België is 20 tot 25 procent van de winkelcriminaliteit grensoverschrijdend. Tweederde daarvan gebeurt door rondtrekkende bendes uit het voormalige Joegoslavië, Roemenië en Albanië, die vooral actief zijn in de grote steden. Het gaat daarbij vooral om georganiseerde winkeldiefstal, ramkraken en fraude met bankkaarten.
De organisaties hebben het rapport woensdag aangeboden aan Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD): "Lidstaten moeten de aanpak van winkelcriminaliteit veel meer als prioriteit bestempelen,” zo meent zij. “Europa kan een rol spelen in de coordinatie." Steun is er ook van Sabine Zwaenepoel, plaatsvervangend hoofd van de eenheid strijd tegen georganiseerde criminaliteit van het directoraat voor vrijheid, veiligheid en gerechtigheid van de Europese Commissie: “Het rapport focust met recht en reden bovenal op de nationale politie en justitiële machten die een voortrekkersrol moeten spelen in de bestrijding van de criminaliteit, ook deze vorm van criminaliteit. Europol kan en moet hierbij meer betrokken worden vanwege het grensoverschrijdend karakter van misdaden gepleegd door rondtrekkende benden uit Oost en Zuid-Oost Europa.”