• Home
  • V1
  • Leads
  • Investerin gsfonds reserveert 8 mln voor creatieve industrie

Investerin gsfonds reserveert 8 mln voor creatieve industrie

19 dec 2011

Leads

Het InnovatiefondsMKB+ stelt de komende drie jaar 8 miljoen euro beschikbaar voor private investeringsfondsen die geld willen steken in de creatieve industrie. Dat maakte minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

(EL&I) maandag bekend. De creatieve industrie, waartoe naast mode ook architectuur, design, gaming en nieuwe media wordt gerekend, is een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie en een van de negen 'topsectoren' van ons land. Het InnovatiefondsMKB+ gaat op 1 januari 2012 van start.

"Het

InnovatiefondsMKB+ zorgt dat creatieve starters in deze snelgroeiende topsector toegang krijgen tot risicokapitaal," zegt minister Verhagen in het persbericht. "Op deze manier kunnen meer vernieuwende producten in architectuur, mode, design, gaming en nieuwe media op de markt komen."

Het is de bedoeling dat starters in de creatieve sector dankzij het innovatiefonds gemakkelijker aan kapitaal kunnen komen. De investering is specifiek gericht op creatieve starters. Private investeerders zijn vaak huiverig om hier geld in te steken, omdat ze 'nieuw' zijn. Het fonds verdubbelt iedere euro die in de creatieve industrie wordt gestoken. In totaal moet dit de sector dus 16 miljoen euro opleveren. Nieuw is dat ondernemers die hun vernieuwende producten op de markt brengen, de investering van het Innovatiefonds weer terugbetalen. Op die manier zou het Fonds in plaats van een ondernemer, vier tot vijf ondernemers van krediet kunnen gaan voorzien.

De creatieve industrie is een van de negen 'topsectoren' die in totaal 1,5 miljard euro aan investeringssteun krijgen van de overheid. Voedsel, tuinbouw, high tech, energie, logistiek, life sciences, chemie en water zijn de andere acht sectoren waar Nederland volgens de overheid sterk in is. De sectoren hebben allemaal een goede internationale positie.

Het InnovatiefondsMKB+ start 1 januari. Het bevat voor de komende jaren 500 miljoen euro aan innovatiekredieten en durfkapitaal. Om de creatieve sector te helpen, is daarvan 8 miljoen euro 'opzij gezet'.

innovatiefondsMKB+
rijksoverheid