Jaarlijks modefestival in Arnhem

De organisatie van de Arnhem Mode Biënnale wil elk jaar een modefestival in de binnenstad organiseren. Om Arnhem meer te profileren als modestad en om in de stad meer draagvlak te creëeren. Olga Godschalk, project manager bij de Mode

Biënnale: “Waarom zouden we de stilte niet benutten?”

VolgendJaarlijks modefestival in Arnhem jaar moet de eerste editie van het modefestival in Arnhem van start gaan. Het idee is net gelanceerd en hoe het festival er precies gaat uitzien is daarom onduidelijk. Volgens Olga Godschalk, project manager van de Arnhem Mode Biënnale, moeten er vooral ideeen en initiatieven vanuit de stad ontstaan. Dus: ondernemers en culturele instellingen, opper creatieve invallen. Wel zal er volgens Goldschalk duidelijk een onderscheid blijven bestaan tussen het nieuwe festival en de Mode Biënnale met voornamelijk exposities, samengesteld door een curator.

De organisatie van de Mode Biënnale zelf, zal bij het nieuwe festival een coördinerende rol op zich nemen. “Daarbij ligt de focus op het programma, dat moet er goed uit zien,” legt Godschalk uit. Ook is er extra aandacht voor de route en de bewegwijzering, een punt waar de Mode Biënnale bij de afgelopen editie kritiek op had gekregen. Uit onderzoek van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen bleek dat 52 procent van de ondervraagde bezoekers de bewegwijzering naar de hoofdtentoonstelling matig tot slecht vond. “De route moet helder zijn, maar doordat het festival in het centrum van Arnhem plaatsvindt, zal al een deel van het probleem worden ondervangen.”

Doel van het festival – dat in samenwerking met de gemeente en de provincie wordt georganiseerd – is naast Arnhem meer profileren als modestad, ook het draagvlak in de stad zelf vergroten. “De binding aanscherpen door continuïteit,” verklaart de project manager. Al hoeft het volgens haar zeker niet zo te zijn dat mensen zich minder betrokken voelen omdat een evenement om het jaar plaatsvindt.

De organisatie van de Modetuin - een creatieve tuin annex markt met artikelen van modeontwerpers en kunstenaars – liet eerder al weten jaarlijks in Arnhem te gaan terugkeren. "Dit jaar gaan we de samenwerking aan met verschillende ontwerpers, winkeliers en restaurants in Arnhem. Wij willen graag met z’n allen een mode-evenement neerzetten dat jaarlijks terugkeert. Dit jaar zonder de Arnhem Mode Biënnale,” aldus initiatiefnemers Annet Veerbeek en Jeamy des Celles.

Bij de laatste editie van de Arnhem Mode Biënnale hoopte de organisatie op 35.000 bezoekers, er kwamen 20.000 bezoekers, waarvan 16.000 een kaartje hadden gekocht. Oorzaak was volgens de organisatie vooral de locatie, op het voormalige Akzo-terrein buiten het stadscentrum. Onderzoeksbureau BMC, dat werkte in opdracht van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland, concludeerde ook dat het onvoldoende gelukt was om de stad en haar inwoners te betrekken bij het evenement.

Foto: Arnhem Mode Biënnale 2011

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN