• Home
  • V1
  • Leads
  • Jørgen Simonsen zet ‘ongetraind oog’ in voor Specsavers

Jørgen Simonsen zet ‘ongetraind oog’ in voor Specsavers

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De eerste collectie was een groot avontuur. "Ik had me nog nooit bezig gehouden met eyewear," zegt Jørgen Simonsen. De Deense ontwerper, woonachtig in Parijs, heeft inmiddels zijn tweede collectie ontworpen voor Osiris, een brillenlabel van Specsavers. Hij bedacht 24 nieuwe monturen.

Simonsens bekendste creatie is waarschijnlijk de exotische, groene, zijden chiffon jurk, van Versace die zangeres Jennifer Lopez droeg naar de Grammy Awards in 2000. Hij ontwierp ook collecties voor Valentino en kledingstukken voor celebrity's als Madonna en Sarah Jessica Parker.

Een project met brillen was compleet nieuw voor de ontwerper. "Ze wilden me," lacht hij. "Ik zei: 'ik weet niet of ik dat wel kan'. Maar ze wilden me juist omdat ik een frisse blik had, een ongetraind oog voor eyewear. En het zou toch dom zijn om 'nee' te zeggen en weg te lopen voor zo'n uitdaging."

De eerste collectie van Simonsen voor Osiris lag afgelopen september in de winkels. Bij het ontwerpen maakte hij volgens eigen zeggen 'big mistakes'. "Maar die werden er gelukkig snel uitgepikt door Specsavers. Of ze kwamen aan het licht tijdens de testfases," lacht hij.

Na de eerste collectie heeft Simonsen veel geleerd. Wat hij vooral veranderde: "De aanpak." Hij wijst naar twee moodboards die hij heeft meegenomen voor het gesprek. Op de borden heeft hij afbeeldingen geplakt van een jonge Yves Saint Laurent, maar ook van politiehelmen. Onderaan hangen lapjes kant en een stuk krokodillenleer. "Het draait om folkloristisch fetisjisme. En dan fetisjisme in de zin van 'geobsedeerd door details'."

Jørgen Simonsen ontwerpt collectie Osiris voor Specsavers

Het meest trots lijkt hij op twee extreem flexibele en lichtgewicht monturen. "De grootste trend deze zomer is de zonneklep en ik wilde dat vertalen naar een bril. Ik ging naar Hongkong om te praten met de leveranciers. En daar zei iemand: 'Nou, er is een materiaal dat nog nooit is gebruikt voor optische brillen, NXT'. Normaal wordt het gebruikt voor beschermende kleding als politiehelmen. Het resulteerde in een extreem flexibele bril die niet zwaar is op je hoofd. Belangrijk, want je draagt een bril van 's ochtends vroeg tot je naar bed gaat." De twee monturen - rood voor dames, blauw voor heren - zijn slechts beperkt verkrijgbaar. Iedere Specsaverswinkel verkoopt één exemplaar.

 

Voor Simonsen is de Osiris collectie slechts één van de vele projecten waar hij aan werkt. Maar brillen ontwerpen smaakt naar meer. En ook Specsavers is tevreden. "Ik ben alweer bezig met de volgende collectie," zegt de ontwerper. "En ik heb net een nieuw contract getekend. Dus de komende twee jaar, blijf ik verbonden aan het merk."

Jørgen Simonsen
Osiris
Specsavers