• Home
  • V1
  • Leads
  • Karstadt toch volledig overgenomen

Karstadt toch volledig overgenomen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Na de speculaties over de mogelijke overname van het Duitse warenhuisketen Karstadt, is nu de kogel door de kerk. Volgende week zal Signa Retail – dochterbedrijf van het Oostenrijkse Signa Holdings – de keten in zijn geheel overnemen. Onlangs berichtte de Duitse krant Bild dat Karstadt-eigenaar

Nicolas Berggruen overwoog om ruim 70 procent te verkopen aan Signa, maar Berggruen geeft nu ook zijn Karstadt Sport en Karstadt Premium aandelen af.

De eerste helft van het lopende boekjaar had Karstadt een netto verlies van 34 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 35 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Deze financieel lastige situatie was dan ook de reden voor de overname. Signa had al een belang in de warenhuisketen en kon daarom logischerwijze alle aandelen overnemen.

Vorig jaar had de eigenaar van Signa Holdings, Rene Benko, een belang van 75,1 procent genomen. Daarmee werd hij eigenaar van drie luxe warenhuizen en 28 sportwinkels. De overige 83 filialen bleven toen nog in handen van Berggruen. Destijds werden investeringen toegezegd van 300 miljoen euro. Hiervan zijn al 200 miljoen euro naar de modernisering van de warenhuizen gegaan. Met het symbolische bedrag van 1 euro neemt Signa Holdings de overige 24,9 procent over.

Signa Holdings neemt overige Karstadt-aandelen over

“Het Karstadt warenhuis heeft duidelijkheid nodig over de toekomstige eigendomsstructuur. Daarom treedt Signa nu ook in de operationele verantwoordelijkheid,” aldus Signa retail manager Wolfram Keil. Wat het bedrijf met Karstadt gaat doen, is nog onbekend. “Dit project heeft de volledige concentratie nodig van alle deelnemers en moet uit de media en slopende publieke discussie. Daarom wordt een publiciteitsstop ingelast en gaan we ons vooral richten op de sanering en toekomst van Karstadt.” De nadruk ligt op het veiligstellen van de filialen, de arbeidsplaatsen en daarmee het aantal werknemers. Volgens Textilwirtschaft verwachten experts dat 30 niet-rendabele filialen – van de 83 – zullen moeten sluiten.

Vier jaar geleden deed Berggruen hetzelfde als wat Benko nu doet. Voor het minimale bedrag van een euro redde hij Karstadt van de ondergang. Toch bleven de structurele problemen bestaan. Tot het eind van 2013 probeerde Andrew Jenning als CEO de situatie te verbeteren. Vervolgens ging deze taak over naar voormalig Ikea-manager Eva-Lotta Sjöstedt. Zij gooide na vijf maanden al de handdoek in de ring.

“We hebben Karstadt in 2010 uit faillissement weten te houden en kunnen het bedrijf laten voortbestaan zonder enorme bezuinigingen op arbeidsplaatsen in 2012. Tot op heden werd geen enkele winkel gesloten,” aldus Berggruen na zijn vertrek. Hij bedankte zijn personeel voor hun inzet, maar vertelde ook dat “ondanks onze inspanningen” nog geen zwarte cijfers behaald werden. Daarom maakt hij nu “de weg vrij voor een frisse start met een nieuwe eigenaar”.

Karstadt is vergelijkbaar met de Bijenkorf in Nederland. In 1981 werd de eerste winkel geopend door Rudolph Karstadt in Wismar. Inmiddels zijn er dus 83 filialen waar merken zoals Levi's, Gabor en Kenzo verkocht worden. Het bedrijf telt ruim 30.000 werknemers.

Karstadt
Signa Holdings